![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
do tej pory tworzac proste aplikacje w php5 uzywalem nastepujacego "sposobu": 1. baza danych tabela: uzytkownik - id - imie - nazwisko - adres_id - email_id tabela: email - id tabela: adres - id - ulica - numer - miejscowosc - kod_pocztow 2. uzywam klasy ktora mapuje dany rekord (poprzed podanie id rekordu do jej konstruktora) do obiektu czyli: tworze klase 'uzytkownik' ktora rozszerza klase activerecord inicjalizujac ja nazwa tabeli ktora chce odczytywac. potem pola odczytuje tak: uzytkowanik->getPole('imie'); . wiadomo, o co chodzi.... Ale jak wykonam to mam tylko id a nie dane o emailu, wiadomo..... wiec robie np tak:
i jest fajnie, tworzac obiekt uzytkownika:
moge odczytac gdzie on mieszka naprzyklad:
jest ladnie obiektowo.... jestem tez zmuszony tworzyc statyczna klase AppManager ktora np pobierze mi powiedzmy 10ciu userow. (statyczna metoda ktora wykonuje zapytanie np i tworzy dalej TABLICE OBIEKTOW uzytkownik (przez ) i zwraca mi ja. wykorzystuje to np do uzupelnienia szablonu odpowiednimi wartosciami. programuje sie to nawet milo.... tylko........ Czy ten sposob ktorego uzywam jest prawidlowy? ![]() Pewne wady juz widac, np tworzac obiekt uzytkownik a nie krozystajac z jego adresu i emaila wykonuja sie niepotrzebne zapytania, ale rozwiazaniem moze okazac leniwa konkretyzacja. Ale tu chodzi raczej o logike niz technike ![]() Ten post edytował altruista 27.03.2007, 18:34:57 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to zalatwiam w 1 klasie - np. do klasy uzytkownik dorzucam metode find() ktora mi znajduje pewna grupe uzytkownikow...
Zreszta kilka postow nizej porusza temat Modelu, ActiveRecord, DatabaseMapper... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:26 |