![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 1 Dołączył: 17.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam na stronie wyszukiwarkę. Oto kod:
i pozniej nizej wypisuje z bazy za pomocą
Moj problem polega na tym, ze chcialbym zrobic takie cos, ze jesli by sie wpisalo mniej niz 3 litery to by wyskakiwalo, ze za malo liter. Wiem ze trzeba machnąć if'a przed tym $x = $_Post i jak warunek niespełniony to wywala za malo liter i dalej else jak spelniony i pobranie z bazy odpowiednich wyników. Ale jak zrobic warunek ? nie mam pojecia. Aha jeszcze jedna sprawa mi sie przypomniala. Jak mam to tak zrobione to jak wchodze na strone to pojawia mi sie cala lista wszsytkich elementow($x = 0 wiec wszystko pasuje) jak zrobic zeby nic sie nie wyswietlalo na starcie? Wielkie dzieki za wszelaką pomoc. Pzdr ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam na stronie wyszukiwarkę. Oto kod: Moj problem polega na tym, ze chcialbym zrobic takie cos, ze jesli by sie wpisalo mniej niz 3 litery to by wyskakiwalo, ze za malo liter. Wiem ze trzeba machnąć if'a przed tym $x = $_Post i jak warunek niespełniony to wywala za malo liter i dalej else jak spelniony i pobranie z bazy odpowiednich wyników. Ale jak zrobic warunek ? nie mam pojecia. Aha jeszcze jedna sprawa mi sie przypomniala. Jak mam to tak zrobione to jak wchodze na strone to pojawia mi sie cala lista wszsytkich elementow($x = 0 wiec wszystko pasuje) jak zrobic zeby nic sie nie wyswietlalo na starcie? Wielkie dzieki za wszelaką pomoc. Pzdr ![]()
Ten post edytował uli 27.03.2007, 11:06:14 -------------------- Prawo Wylera:
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 16 Dołączył: 22.02.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ohhh... albo bez js mozesz
dadac warunki w if ktora sprawdza ilosc znakow... oczywiscie w pliko wykonywalnym znaczy sie tam gdzie ... dochodzi do pobrania danych z bazy przy takim zastosowaniu jest mozliwosc... rozszezania o wiele wiecej... ale tzreba pogłowkowac
ot włala takie trudne to nie jest:) Ten post edytował Neeke 27.03.2007, 11:17:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ohhh... albo bez js mozesz dadac warunki w if ktora sprawdza ilosc znakow... oczywiscie w pliko wykonywalnym znaczy sie tam gdzie ... dochodzi do pobrania danych z bazy przy takim zastosowaniu jest mozliwosc... rozszezania o wiele wiecej... ale tzreba pogłowkowac Oczywiście że jest taka możliwość, ale tutaj sprawdzenie masz od razu na stronie z formularzem i wydaje się być to bardziej odpowiednie do tego typu zastosowań. Poza tym Twój post niczego nie wnosi: coś tam wiem, ale nie powiem... -------------------- Prawo Wylera:
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 16 Dołączył: 22.02.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poza tym jeżeli JS będzie wyłączony w przeglądarce to nic nie sprawdzi. W sumie to najlepiej dla usera dać sprawdzanie i tu i tu.
@Neeke - co to za zapis?? Cytat $minimum='3';$max='90'; liczb nie trzeba obejmować w apostrofy, a dobrym zwyczajem jest wręcz używanie takiej składni:
Nie jest to oczywiście wymagane, ale w ten sposób nabierasz dobrych nawyków ![]() |
|
|
![]()
|
|
No wiedze dowiedziales sie ze to są ilosci znakow
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 1 Dołączył: 17.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki wielkie za pomoc. Wybralem php. ale mam takie pytanie. jak wchodze na strone to automatycznie mi liczy ile jest liter wpisanych w formularz i jest ich zero i wypisuje za malo liter. jak sie tego pozbyc? nadac wartosc poczatkową mojego x? nie wiem.
|
|
|
![]()
|
|
Pokaż kod, który sprawdza warunek i wypisuje komunikat.
@temat: Poniżej był mój post, który usunąłem bo jakoś dziś nie mam kojarzenia. Przepraszam ![]() Ten post edytował uli 30.03.2007, 11:37:04 -------------------- Prawo Wylera:
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy jeden moment więcej poświęcić na myślenie...
Sprawdź najpierw, czy formularz został przesłany (isset" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, empty" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual). Jeżeli tak, sprawdź długość liter. Jeżeli za mała -> komunikat. Jeżeli OK -> pobierasz dane i wyświetlać. Tu nawet nie potrzebna jest nie wiadomo jaka wiedza z php, ale trochę logicznego myślenia ;) pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Jest wyzej napisany ale ok:
siemakuba wystarczy czytac cale tematy i troche logicznego myslenia. nie wiem czy zauwazyles ale napisalem w pierwszym poscie to samo co ty w tym swoim. tylko poprostu nie wiedzialem jak sprawdzic ilosc liter wiec zapytalem. pozdr |
|
|
![]()
|
|
Mozesz uzyć funkcji IsSet" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual o ktorej wyrzej masz mowe i przekierowanie do manuala....
i to chyba najlepsze rozwiazanie.... ale zawsze mozesz okazac nam wycinek formulaza.... z ktorego sa dane pobierane.... Wsumie niepowinno... Ci tak dzialać jezeli przezucasz do ineego pliku... kttory wykonyje ta operacje... chyba ze masz ten skrypt ... wpisaany w tym samym pliku wtedy .. owszem odrki ci Zadziala... ja polecam "IsSet"
Jak dobrze pamietam.. to wtaki sposob sie urzywalo isSeta ale sprawdz manuala:) Ten post edytował Neeke 30.03.2007, 11:37:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale mam takie pytanie. jak wchodze na strone to automatycznie mi liczy ile jest liter wpisanych w formularz i jest ich zero i wypisuje za malo liter. jak sie tego pozbyc? nadac wartosc poczatkową mojego x? nie wiem. Tak. Logicznego myślenia, masz rację. Ustosunkowałem się do tego co wyżej. Cytat Jak dobrze pamietam.. to wtaki sposob sie urzywalo isSeta ale sprawdz manuala:) Tak, sprawdź manual ;) pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Przejdz sie mtskilla do manuala....
|
|
|
![]()
|
|
przeszedłem i zrobilem to isset'em i teraz wszystko pieknie smiga. dzieki wielkie
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:14 |