![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ostatnio mysle nad stworzeniem systemu ogloszen motoryzacyjnych. Oczywiscie, pierwsze co mi przyszlo na mysl, to stworzenie tabel dla kazdego typu pojazdu: osobowe(idPojazdu, idMarka, idModel, przebieg, moc, ... ) Niedogodnosci takiego rozwiazania to:
typyPojazdow(idTyp, nazwa) oraz pola ( idPole, idTyp, nazwa, opis, typ, referencja ) //tabela opisujaca jakimi parametrami opisuje dany typ pojazdu gdzie: typyPojazdow.nazwa - nazwa typu pojazdu, np. ciezarowe, osobowe, motocykle pola.nazwa - nazwa pola, np. moc, przebieg pola.opis - slowny opis danego pola, np. dla nazwy "moc" - "Moc silnika wyrazona w km" pola.typ - typ danego pola, typy jak w MySQL, text, int, itd..., np. dla pola.nazwa = "moc" - mediumint pola.referencja - jezeli dane pole wymaga danych z innej tabeli, tu wpisujemy nazwe tabeli zawierajaca te dane. Np. dla pola.nadwozie pobierane by byly mozliwe typy nadwozii z tabeli wskazanej w polu referencja. Generalnie chce: zdefinowac w bazie danych typy pol dla poszczegolnych typow pojazdu. Na podstawie tego wygenerowac dynamicznie forularz html ktorego wynik nastepnie poleci do DB. Pomysl wydaje mi sie w miare dobry, ale nie wiem czy jest wykonalny... Zrodzilo mi sie w glowie kilka problemow juz na samym poczatku: jak zbudowac zaleznosc miedzy pola.typ a wartoscia wpisana do tego pola? Jaki typ danych ( varchar ![]() Jak opisac formularz html w bazie sql i przechowywac jego wartosci? Ten post edytował mihaup 26.03.2007, 18:33:52 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:15 |