![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$var = "abc'
jakim polecenim moge zwrocic nazwe zmiennej $var, aby wyniku otrzymac 'var' -------------------- .
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@dr_bonzo: nie wiem po co odsyłasz do manuala - skoro tam tego nie znajdzie - odpowiedz jest jedna - nie da się
Ten post edytował devnul 26.03.2007, 15:30:20 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma bezpośredniego sposobu, ale być może da się jakoś to zrobić. Napisz coś więcej, skąd masz to $var. Ta zmenna pochodzi z jakiegoś nieznanego na etapie programowania kodu wykonywanego np. eval'em?
-------------------- dmx512
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W php o ile się nie mylę, jest dostępna tablica wszystkich zmiennych, i można za pomocą array_search to sprawdzić, ale nie pamiętam czy taka tablica też istniała do wszystkich zmiennych czy tylko $_GET, $_POST, $_FILE, $_SERVER, $_COOKIE, $_REQUIRE i jeszcze jakies tam.
O już pamiętam, w $GLOBALS były wszystkie zmienne. Wiec DA SIĘ. Czyli kod wyglądał by tak:
Ten post edytował Michal2000 26.03.2007, 16:26:42 -------------------- "Wszystko powinno być zrealizowane tak prosto, jak to tylko możliwe, i ani trochę bardziej prosto" Albert Einstein
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie ma tablicy ze wszystkimi zmiennymi - jest tablica $GLOBALS w której są zmienne globalne przechowywane - ale to też nie jest sposób na wyciągniecie nazwy zmiennej - bo niby jak?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie ma tablicy ze wszystkimi zmiennymi - jest tablica $GLOBALS w której są zmienne globalne przechowywane - ale to też nie jest sposób na wyciągniecie nazwy zmiennej - bo niby jak? Jest tablica ze wszystkimi zmiennymi. W $GLOBALS sa przechowywane wszystkie zmienne, nie tylko globalne, nazwa ta wzięła sie z tond, ze dostęp do tej tablicy można uzyskać wszędzie, bo tablica jest globalna. Ten post edytował Michal2000 26.03.2007, 16:29:37 -------------------- "Wszystko powinno być zrealizowane tak prosto, jak to tylko możliwe, i ani trochę bardziej prosto" Albert Einstein
|
|
|
![]()
|
|
znajdz w wyniku zmienną $ala a przyznam Ci racje definicja z manuala Cytat $GLOBALS
Zawiera referencje do każdej ze zmiennych aktualnie dostępnych w zasięgu globalnym skryptu. Kluczami tablicy są nazwy zmiennych globalnych. Ten post edytował devnul 26.03.2007, 16:38:06 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 10 Dołączył: 9.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@kyob: napisz coś więcej o swoim problemie, a na pewno znajdziemy rozwiązanie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O coś takiego Ci chodzi ? -------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]()
|
|
znajdz w wyniku zmienną $ala a przyznam Ci racje definicja z manuala Masz racje, faktycznie głupio to napisałem, zapomniałem pomyślec drugi raz ![]() ![]() Źle sobie z innym językiem skojarzyłem w którym domyślne każda zmienna jest lokalna a globalne to tylko te, poprzedzone słowem kluczowym GLOBAL, mój błąd ![]() Ten post edytował Michal2000 26.03.2007, 16:49:43 -------------------- "Wszystko powinno być zrealizowane tak prosto, jak to tylko możliwe, i ani trochę bardziej prosto" Albert Einstein
|
|
|
![]()
|
|
@empathon: przeczytaj uważnie, kyob napisał wyraźnie
Cytat $var = "abc' że chce otrzymać nazwę zmiennej a nie jej wartość to o czym piszesz zasugerował dr_bonzo odsyłając do manuala.
jakim polecenim moge zwrocic nazwe zmiennej $var, aby wyniku otrzymac 'var' Ten post edytował devnul 26.03.2007, 16:55:05 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No cóż, nadal uważam, że ten kod będzie działa tak, jak chcesz:
Chyba że źle rozumiem twój problem. Ten post edytował Michal2000 26.03.2007, 17:01:44 -------------------- "Wszystko powinno być zrealizowane tak prosto, jak to tylko możliwe, i ani trochę bardziej prosto" Albert Einstein
|
|
|
![]()
|
|
a teraz nie będzie działał - czyli Twój kod jest nieprzewidywalny - no i nie można go użyć wewnątrz funkcji ale przyszła mi na myśl taka konstrukcja
i działa równo z wnętrza jak i z zewnątrz funkcji - warunek jest taki że trzeba ten kod przeklejac w całości ilekroc chcemy wyciągnąć nazwe jakiejs zmiennej -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@empathon: przeczytaj uważnie, kyob napisał wyraźnie że chce otrzymać nazwę zmiennej a nie jej wartość to o czym piszesz zasugerował dr_bonzo odsyłając do manuala. Powiedz jaki jest sens poznania nazwy zmiennej której znamy nazwę? No proszę bardzo...
ech... kod na phpfi http://phpfi.com/220149 Ten post edytował empathon 26.03.2007, 17:18:38 -------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]()
|
|
Cytat a teraz nie będzie działał - czyli Twój kod jest nieprzewidywalny - no i nie można go użyć wewnątrz funkcji Cóż, to był tylko uproszczony przykład. -------------------- "Wszystko powinno być zrealizowane tak prosto, jak to tylko możliwe, i ani trochę bardziej prosto" Albert Einstein
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Powiedz jaki jest sens poznania nazwy zmiennej której znamy nazwę? @empathon: osobiście uznaje to za nieprzydatne - ale zawsze może to posłużyć do (hmmm...) debugowania kodu lub czort wie czego - nie ja zakładałem temat - więc nie mnie pytaj na co mi to Cytat Cóż, to był tylko uproszczony przykład. @Michal2000: tego już nie napisałeś, a wręcz przeciwnie: Cytat nadal uważam, że ten kod będzie działa tak, jak chcesz //ADD: @Michal2000: ok może troche sie czepiam - sory - już nie będe ![]() Ten post edytował devnul 26.03.2007, 17:46:39 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@Michal2000: tego już nie napisałeś, a wręcz przeciwnie: A nie działa? Poprawienie kodu, aby działał tak, jak ktoś chce to kwestia paru chwil, wiec przy czymś tak banalnym to nawet nie zwracałem uwagi na takie szczegóły, jak by był z tym problem, to można to obrazu poprawić. Czepiasz się słówek ![]() -------------------- "Wszystko powinno być zrealizowane tak prosto, jak to tylko możliwe, i ani trochę bardziej prosto" Albert Einstein
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
doprecyzuje pytanie na prostym przykladzie
Ten post edytował kyob 27.03.2007, 13:26:19 -------------------- .
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nie mozna bylo tak od razu?
http://pl.php.net/manual/pl/function.extract.php ale jesli ci chodzi tylko o traktor, to nie czemu nie zrobisz tak:
? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:08 |