![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Robię prostą księgę gości i mam problem z podstawieniem wartości pod zmienną. Mianowicie chciałbym, aby w momencie kiedy gość zostawi puste pole z nazwiskiem, zamiast pustego miejsca pojawiał się np. napis "***". Niestety nie chce mi to zadziałać. Według mnie wszystko jest logiczne, a jednak nie działa. Gdzie zrobiłem błąd? Fragment kodu:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 20 Dołączył: 15.11.2006 Skąd: Koszalin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Sprawdzaj czy podana zmienna jest pusta, a raczej czy string jest pusty.
|
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Apropo Twojego kodu:
Sprawdzasz (isset" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual) czy zmienna istnieje, zmienna została wysłana w formularzu czyli zmienna istnieje, a zatem funkcja zwróci TRUE, a co za tym idzie wykona się 2 cześć instrukcji. Używaj do sprawdzania tego typu rzeczy funkcji empty" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual lub rób jak napisał przedmówca. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, przecież ta zmienna istnieje, tylko jest pusta!
Zadziałało! Wielkie dzięki! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja proponuję (znowu po rozwiązaniu tematu ;]) takie rozwiązanie (+ to podane w topiku):
<input type="text" id="writter_name" name="writter_name" value="***" onclick="document.getElementById('writter_name').value=''" /> W JS-ie mogłem się pomylić - piszę na jQuery - ale chodzi o to, żeby domyślna wartość była ***, a po kliknięciu na pole tekstowe się resetowała. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) PS: writer nie writter ;P |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, Sprawdzaj czy podana zmienna jest pusta, a raczej czy string jest pusty.
Chyba szybsze było by użycie empty(). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$writter == "***";
takk sie nie przypisuje zmiennych .... $writter = "***"; jak już |
|
|
![]()
|
|
Tak, tak.
Wiem, dzięki. To tylko pozostałość po tych moich kombinacjach... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:32 |