Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> błędne kodowanie tylko w IE
Kildyt

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Przyłożyłem kolejną cegłówkę do ściany niechęci wobec IE. Teraz wszystko co pochodzi z microsyfu kojarzy mi się z ciemną stroną mocy, która bardzo dobrze się maskuje. Ale to nie czas i miejsce na wypisywanie obelg wobec microsyfu (a szkoda biggrin.gif).

Mam problem z kodowaniem. Polskie literki pięknie się wyświetlają (nawet te z bazy danych) w przeglądarkach (testowałem na firefox i opera) oprócz ie. Mam zainstalowane ie na moim ubunciaku z przyczyn czysto webmasterskich i tam znaki się nie wyświetlają. Nie trudno się domyślić, że taka sytuacja istnieje także na windowsie. Używaj na stronie kodowanie iso środkowoeuropejski, w programie (bluefish) UTF-8, a w bazie także UTF-8. Może to wydać się dziwne ale gdy zmieniam kodowanie na stronie na UTF-8 to literki się sypią. Tak samo jak zmienie w bazie na latino2 to literki się sypią. Jedynie takie rozwiązanie wyświetla dobrze literki. Ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem? aarambo.gif

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
gekon

-----

Adres jeśli można. Wróżenie z fusów itd...

--------------------
Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
Fanatycy | glazar.info | semantyka | HTML i XHTML FAQ
+Quote Post
akubiczek

-----

Cytat(Kildyt @ 25.03.2007, 11:23:26 ) *
na wypisywanie obelg wobec microsyfu (a szkoda biggrin.gif).

Dorośniesz, to się wyleczysz z pisania głupot tongue.gif

Cytat(Kildyt @ 25.03.2007, 11:23:26 ) *
Używaj na stronie kodowanie iso środkowoeuropejski, w programie (bluefish) UTF-8, a w bazie także UTF-8. Może to wydać się dziwne ale gdy zmieniam kodowanie na stronie na UTF-8 to literki się sypią. Tak samo jak zmienie w bazie na latino2 to literki się sypią.

Już tutaj widać, że sam do końca nie wiesz co robisz, więc może zajmij się czymś innym.. tongue.gif

Złośliwość mode off........
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:54