![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! jak pewnie zauważyliście na portalach wp interia itp. są stosowane redirecty... interesuje mnie tylko jedno. czy jest sposob na to zeby te redirecty pojawialy sie same? tzn. jezeli dodaje jakis nowy link na strone to automatem przypisany mu jest jakis nowy redirect - link?
Ten post edytował cafepl_com 24.03.2007, 20:20:14 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy tylko ja nie rozumiem, o co ci chodzi?
(zakładam, że redirect = przekierowanie). Jakie przekierowania mają się pojawiać automatycznie? Do czego? Nic się samo w przyrodzie nie dzieje, jeśli już o to chodzi, ale chyba o taką odpowiedź nie chodziło. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pewnie mowa o wildcard
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie nie... chodzi o to ze.. chciałbym aby redirecty byly automatycznie robione - redirecty: www.wp.pl/R8989 a przejdzisz np. na www.sport.wp.pl/kat,2.html i ja chciałbym żebym nie musiał tego robić samemu tylko żeby sie samo to robilo..nie wierze zeby takie redirecty WP albo interia robili samemu po kolei...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak myślałem na początku.
![]() Zacznijmy od tego: takie redirecty to zło. Czekam na serwis, który zrobi to w stylu: index.php/nazwa-kategorii/id-artykułu Zwiększa ci się pozycja w wyszukiwarkach, a przede wszystkim: CZYTELNOŚĆ! Wbrew pozorom taki "dłuższy" link łatwiej zapamiętać i potem "wpisać z palca", jest sympatyczniejszy, etc. ![]() A jak to zrobić? Prosto. Zaczynasz od stworzenia tabeli redirects: id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY, uri VARCHAR(100) (dla MySQL) Przy dodawaniu artykułu dodajesz nowy rekord: (null, $uriArtykulu). Potem robisz plik redirect.php, który przyjmuje argument $_GET['id'] w postaci pola "id" z bazy, wyciąga ten id, i przekierowywuje do "uri". Na koniec tylko .htacces, żeby to wyglądało ładniej: zamiast redirect.php?id=4224, /4224. Ale nie rób tak. Nie żartuję. ^^ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Fipaj za poradę... nie ja na pewno nie zrobię redirectów z tego co mi napisałeś treraz a poza tym czytałem też co niecoś
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
@envp: na jedno wychodzi, zakładamy, że pola "id" w tabelach redirects i articles się pokrywają.
Twój jest może na upartego poprawniejszy, ale to było szybko pisane z palca, ździebko nieprzemyślany kod. Tak szukam jakichś plusów, żeby jednak obronić swoje rozwiązanie, ale ta dyskusja już jest niepotrzebna, topic solved ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:18 |