![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem ponieważ nie wiem jak zrobic aby jedno zapytanie aktualizowało całą tabele. Problem jest taki:
mam tabele z wieloma rekordami o takiej strukturze: TABLE dane ( Euro INT, PLN INT, User Varchar(60), ) w tej tabeli zawieraja sie dane dotyczace ilości pieniedzy. Druga tabela to tabela z wartościami które maja podwyższać liczbe Euro lub PLN według użytkownika. Oto jest struktura: TABLE: zwieksz ( zw_Euro INT, zw_PLN INT, User Varchar(60), ) chce zrobic tak aby po wywołaniu jednego zapytania wszystkie rekordy w tabeli dane zostały zwiekszone o wartości z tabeli zwieksz (oczywiście według wartości user). Po kombinacjach z UPDATE doszłem jedynie do błedów :/ Moglibyście pomóc? -------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
-------------------------------------- Portal Literacki: ( |||------- ) 30% |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 574 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a tak próbowałeś (pisane z palca - teoretycznie powinno działać ![]() edit: dopiero teraz zauważyłem, że nie zwiększał tylko zmieniał. Ten post edytował shpyo 24.03.2007, 08:57:42 -------------------- jQuery, JavaScript i CSS - porady, tutoriale
highlab.pl - blog o technologiach, nauce i programowaniu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zwraca mi:
ERROR 1054 (42S22): Unknown column 'zwieksz.user' in 'field list' -------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 1 Dołączył: 19.02.2007 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo musisz napisać User, a nie user. Duże i małe litery się liczą. To samo z innymi polami. masz PLN, a nie pln
Ten post edytował Mary$ 23.03.2007, 23:30:23 -------------------- Nie ma rzeczy niemożliwych - są tylko czasochłonne i mało opłacalne.
|
|
|
![]()
|
|
bez wzgledu na to jak pisze zwraca to samo
-------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 1 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź:
Jeżeli jesteś pewien, że każdy rekord z tabeli 'dane' ma swój odpowiednik w tabeli 'zwieksz', to można opuścić ostatni warunek WHERE -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 574 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
stworzyłem u siebie te tabele. Takie zapytanie mi wyszło i działa. Ten post edytował shpyo 24.03.2007, 09:08:27 -------------------- jQuery, JavaScript i CSS - porady, tutoriale
highlab.pl - blog o technologiach, nauce i programowaniu |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem moze to wina wersji mojego MySQL'a ale twoja wersja shpyo nie działa (wywala ten sam bład). Natomiast wersja Norbas'a trybi bezproblemowo. Ale dziekuje wam obojgu za pomoc.
-------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 23:26 |