![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Kraków / Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
potrzebuje zamieniac tekst w takiej postaci:
text<tag>text</tag>text na taki: text<innytag>text</innytag> z takim zalozeniem aby aby maska wykrywala <tag>text</tag> i zmnieniala tagi... nie moge sobie poradzic z tym ... help ! ![]() -------------------- chaos to tylko inny rodzaj porządku ... bardziej skomplikowany...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat z takim zalozeniem aby aby maska wykrywala <tag>text</tag> i zmnieniala tagi...
O takie coś Ci chodzi? [php:1:cacd3efadb]<?php $s = preg_replace('|<tag>text</tag>|', '<innytag>text</innytag>', $s); ?>[/php:1:cacd3efadb] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Kraków / Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm ... nie znam preg_replace :-( czas sie chyba nauczyc
![]() jest taki tekst : ala <i>ma</i> kota i zamieniam go na : ala <b>ma</b> kota hmmm ... -------------------- chaos to tylko inny rodzaj porządku ... bardziej skomplikowany...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jest taki tekst : ala <i>ma</i> kota
i zamieniam go na : ala <b>ma</b> kota No to powinno Ci to zadziałać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam string typu: 'bla ble blue <a href="bla ble blu">BLA BLE BLU</a> bla ble blue'
text bla ble blu codziennie się zmienia, więc do niego nie mogę się podpiąć, każdy z nich jest oczywiście innym stringiem. A mi zależy wyciągnąc tylko BLA BLE BLU. Ja to mam talent do wyjasniania ![]() -------------------- atay
|
|
|
![]()
|
|
no wlasnie problem w tym ze nie tekst nie bedzie zawsze taki sam - a wiec na jaka maske mam zamienic 'text' ? aby byly wszelkie znaki wziete pod uwage?
-------------------- chaos to tylko inny rodzaj porządku ... bardziej skomplikowany...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
string rozpoczyna sie zawsze
BORDER=0><B> a konczy </B></A> tyle ze nie bardzo rozumiem istotę działania ereg, chcę wyodrębnić ten text, bez tych ozdobników, które wyzej wymienilem -------------------- atay
|
|
|
![]()
|
|
Cytat mam string typu: 'bla ble blue <a href="bla ble blu">BLA BLE BLU</a> bla ble blue'
text bla ble blu codziennie się zmienia, więc do niego nie mogę się podpiąć, każdy z nich jest oczywiście innym stringiem. A mi zależy wyciągnąc tylko BLA BLE BLU. Ja to mam talent do wyjasniania ![]() [php:1:82969033d3]<?php preg_match_all('|<a href=".*?">(.*?)</a>|', $s, $m); print_r($m[1]); ?>[/php:1:82969033d3] |
|
|
![]()
|
|
Cytat no wlasnie problem w tym ze nie tekst nie bedzie zawsze taki sam - a wiec na jaka maske mam zamienic 'text' ? aby byly wszelkie znaki wziete pod uwage?
[php:1:ebb982e82c]<?php $s = preg_replace('|<tag>(.*?)</tag>|', '<innytag>1</innytag>', $s); ?>[/php:1:ebb982e82c] |
|
|
![]()
|
|
dzieki
![]() ![]() -------------------- chaos to tylko inny rodzaj porządku ... bardziej skomplikowany...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 11.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok to ja mam inny problem... chociaz podobny dlatego nie zakladam nowego watku hm chodzi o to iz...
posiadam linki w formie <a href="/cos/tam.php"> a takze pojawic sie moze cosik inszego np src="/jakis_obrazek.jpg"> i chodzi o to, aby przed tym wzglednym adresem podac adres internetowy, ktory jest wyciagniety ze zmiennej... poki co zajalem sie src ale efektu nie widac :/ jednak to nie zmienilo adresu na sciezke bezwzgledna mimo iz zmienna $adres_strony jest zdefiniowana hm cos jest zatem skopsane, tylko nie wiem co :/ Dodam, ze nawiasy zapisane sa jako " wiec zastosowalem takze funkcje str_replace, ale i to na nic sie zdalo hm wiec pojecia nie mam co jest grane... ------------------------------------------- OK ze str_replace sie uporalem... jednak co z preg_replace... chodzi bowiem o to iz aktualnie posiadam takie cosik i jak to wszystko skrocic... Ten post edytował spuavick 16.04.2005, 02:52:23 -------------------- Warsztat: Apache 2.2.11 | PHP 5.2.6 | MySql | Postfix
Narzędzia: Kate | Geany | svn | Gimp 2.6.6 | ISPConfig 3 | OpenOffice 3.0.1 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.05.2025 - 05:38 |