![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2007 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam jestem poczatkujacy
![]() i mam problem mam plik tekstowy txt z emailiami jeden pod drugim czyli tak Kod jas@oi.pl zosia@oi.pl tome@oi.pl zyga@oi.pl troche ich jest i teraz mam problem jak dodac je do bazy danych do tabeli jak to zrobic prosze o przyklad nie chce tych maili po koleji wgrywac tylko np odrazu wszystko albo polowe prosze o pomoc Ten post edytował arek88 23.03.2007, 00:45:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wczytujesz plik przez file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, potem pętla foreach" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, w której wykonujesz zapytanie do bazy mysql_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, przykładowo:
Dobranoc. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2007 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Dzieki, Ale ma jeszcze problem pokazuje mi sie blad :/
Kod Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2) in /home.14/s/a/b/sabmii/www/email.php on line 9 Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home.14/s/a/b/sabmii/www/email.php on line 9
---------------------- Poprawilem BB Code : ) --- ~strife |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No, ale w Twoim kodzie nie widzę, miejsca w którym łączysz się z bazą i wybierasz ją. Przejrzyj jeszcze raz rozdział o mysql w manual'u. Jeśli nie masz połączenia, a nadal nie działa to zrestartuj mysql i spróbuj ponownie.
-------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Nie tak... Najpierw mysql_connect" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, potem mysql_select_db" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, potem dopiero mysql_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
|
|
|
![]()
|
|
a mozecie mi napisac gotowy skrypt z polaczeniem do bazy danych ze tylko wpisuje haslo i nazwe bazy i wlaczam skrypt i juz sie dodaje ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
jak nawet takich podstaw nie znasz to po co Ci taki pliczek jak nie będziesz umiał z niego skorzystać?
|
|
|
![]()
|
|
mam skrypt napisany i wyjasniony co i jak a teraz chce abyscie mi pomogli te maile doda
![]() |
|
|
![]()
|
|
mam skrypt napisany i wyjasniony co i jak a teraz chce abyscie mi pomogli te maile doda ![]() Przecież Ci @Ociu napisał ładnie co masz dodać ... Włóż w to trochę wysiłku, a nie od razu gotowca oczekujesz. Pokaż nam chociaż, że się starasz to zrobić, napisz coś powiedz z czym masz problem to pomyślimy dalej ![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
|
|
![]()
|
|
czy teraz jest lepiej
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
ok pisze Połączenie nawiązane ale rekorda w bazie nie ma zadnego
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezu jaki ja zielony Nie zielony tylko leniwy ![]() Po to wątek Najczęstsze błędy, Zanim zapytasz, to sprawdź. jest przypięty, żebyś go przeczytał i zastosował zawarte w nim porady. Najpierw zajmij się debuggowaniem (pkt. 2. Problemy z zapytaniem SQL) tego kodu i przekaż nam wnioski, potem pomyślimy dalej. |
|
|
![]()
|
|
dobra nic z tego
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobra nic z tego ![]() ![]() Właśnie zarobiłeś pierwszego minusa z racji lenistwa ... no i niechęci do manuala. Zadaniem domowym dla Ciebie jest sprawdzenie jak działa funkcja mysql_error() i wzorując się na przykładach podanych w manualu sprawdzić jakie błędy generuje Twój kod. Pokaż błędy pomyślimy dalej. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
ok jak sie chce to ma
:)blad Kod 0: Połaczenie nawiazane1146: Table 'email.tabela' doesn't exist ok czyli musze stworzyc tabele czy dobrze ?
ok juz wiem co i jak zrobilem tabele Kod CREATE TABLE `mailing` ( `email` text NOT NULL ) poczym napisalem odpowiednie dane w kodzie ok dodalo emaile ale jeden problem jest gdy biore kopie bazy danych to w zapytaniu maile wygladaja tak Kod INSERT INTO `mailing` (`email`) VALUES ('zosia@oi.pl\r\n'), ('jas@oi.pl\r\n'), ('topek7@oi.pl\r\n'), i teraz jest problem z tym Kod \r\n' czy to tak musi byc ? raczej nie i jak to naprawic ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No zaczynasz bardzo ładnie kombinować. Teraz zapoznaj się z funkcją trim(). Przykład zastosowania znajdziesz w manualu.
Walcz dalej a na pewno Ci się uda. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Widzisz, jak ruszy się czachownicą, to można zrobić.
Jak kolega wyżej napisał,, użyj funkcji trim" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Jeszcze coś, INSERT INTO `mailing` (`email`) VALUES ('zosia@oi.pl\r\n'). Dane możesz dodawać tylko pojedynczo, dlatego w pierwszym kodzie na początku wątku masz pętlę. Także będzie to wyglądać mniej więcej tak: . pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
z tego co sie dowiedzialem to te znaki
to Kod \n nowa linia (LF lub 0x0A (10) w ASCII) \r powrót karetki (CR lub 0x0D (13) w ASCII) ale ndalaj nie wiem jak ich uzyc ?
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:03 |