![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 2 Dołączył: 22.03.2007 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Adres strony to mojastrona.pl/index.php?show=2
Kod <? if(!isset($show)) { include"strony/newsy.php"; } else if ($show=='1') { include"strony/newsy.php"; } else if($show=='2') { include"strony/linki.php"; } else if($show=='3') { include"strony/onas.php"; } else if($show=='4') { include"strony/buttony.php"; } else if($show=='5') { include"strony/kontakt.php"; } else { echo("Nie ma takiej strony"); } ?> a jak zrobić żeby był taki adres ![]() ![]() mojastrona.pl/index.php?show=2&id=1 -------------------- "Homo sum, humani nihil a me alienum puto."
"Necessitas ultimum et maximum telum est." "Ventem seminabunt et turbinem metent." "Gallia est omnis divisa in partes tres..." |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 1 Dołączył: 19.02.2007 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a jak zrobić żeby był taki adres ![]() ![]() mojastrona.pl/index.php?show=2&id=1 wpisać go. a jeżeli chcesz rozpoznawać za pomocą show oraz id co chcesz wczytać to masz cos takiego
jeżeli o to ci chodziło... -------------------- Nie ma rzeczy niemożliwych - są tylko czasochłonne i mało opłacalne.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 2 Dołączył: 22.03.2007 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak , super ale czy nie ma innego sposobu
![]() ![]() -------------------- "Homo sum, humani nihil a me alienum puto."
"Necessitas ultimum et maximum telum est." "Ventem seminabunt et turbinem metent." "Gallia est omnis divisa in partes tres..." |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 1 Dołączył: 19.02.2007 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Nie ma rzeczy niemożliwych - są tylko czasochłonne i mało opłacalne.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 347 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2005 Skąd: Inowrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zalezy co chcesz osiagnac
![]() najlatwiej w Cytat strony/newsy.php pobierasz id z geta i robisz z nim co chcesz, np. wybierasz odpowiedni rekord z bazy lub includujesz odpowiedni plik, np.
oczywisice pomijajac kwestie bezpieczenstwa Ten post edytował Balas 22.03.2007, 18:10:22 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Chodzi mi oto żeby w pliku index.php było to:
a plik news miał własnie to z ID -------------------- "Homo sum, humani nihil a me alienum puto."
|
|
![]()
|
|
a plik news opiera sie o baze danych, czy o co? jeżeli chcesz to w pliku news robisz co chcesz z tym id, uzywając $_GET['id']. nie bardzo wiem o co Ci chodzi...
![]() Ten post edytował Mary$ 22.03.2007, 19:50:30 -------------------- Nie ma rzeczy niemożliwych - są tylko czasochłonne i mało opłacalne.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze Ty wiesz co masz na mysli, ale to nie oznacza, ze inni to rozumieją. Powiedz co chcesz osiagnac, tylko błagam, po polsku.
-------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 1 Dołączył: 18.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nic nie musisz zmieniać w indexie, adres wpisujesz z ID a potem w news.php korzystasz z $_GET['id']
-------------------- Darmowa wyszukiwarka MP3
|
|
|
![]()
|
|
Chce osiągnąć takiego typu URL mojastrona.pl/index.php?show=2&id=1
ale żeby w index.php
i właśnie nie wiem co zrobić w pliku newsy -------------------- "Homo sum, humani nihil a me alienum puto."
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pliku newsy.php zrób:
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
A gdzie mam to wcisnąć
![]()
-------------------- "Homo sum, humani nihil a me alienum puto."
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 5 Dołączył: 13.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w index.php? albo nie - najlepiej w koszu koło biurka - a najlepiej jak sąsiadowi pod wycieraczkę wrzucisz
przecież już to masz w index'ie, więc o co Ci biega? bo nie rozumiem za bardzo -------------------- "Don't tell me you want a bridge - show me the canyon you want to cross" Giuseppe Delena
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie zabardzo rozumiem w czym tkwi problem...
cały czas mówisz że chcesz aby to wyglądało tak: mojastrona.pl/index.php?show=2&id=1 no to piszesz: <a href="mojastrona.pl/index.php?show=".$show."&id=".$id.">buttonik</a> ![]() -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Ale gdzie mam wcisnąć w ten kod
To Kod include"strony/newsy.php"
?> Ten post edytował wert1 23.03.2007, 16:00:38 -------------------- "Homo sum, humani nihil a me alienum puto."
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Człowieku, zastanów się trochę na problemem, potem pisz...
index.php:
newsy.php:
Tak trudno pomyśleć? Ten post edytował bronchos 23.03.2007, 16:14:57 |
|
|
![]()
|
|
W pliku newsy powino być to :
Bardzo dziękuję za pomoc TO JEST NOW POST w pliku news mam to
i menu do sterowania adresami mi chodzi o to żeby na stronie np. : mojastrona.pl/index.php?show=2&id=1 lub : mojastrona.pl/index.php?show=2&id=2 itp. i wyświetla się to menu do sterowania adresami a ja chcę żeby to menu wyświetlało się po wpisaniu : index.php?show=2 a po wpisaniu index.php?show=2&id=1 itp. już to menu znika ------------------------- taki duży rozmiar czcionki nie jest chyba konieczny ![]() ~Cienki1980 Ten post edytował Cienki1980 25.03.2007, 08:35:58 -------------------- "Homo sum, humani nihil a me alienum puto."
|
|
![]()
|
|
ja sie już zamotałem w tym wszystkim, ale jeżeli dobrze do mnie dotarło, to chcesz coś takiego:
isset()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual -------------------- Nie ma rzeczy niemożliwych - są tylko czasochłonne i mało opłacalne.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dla czytelnosci polecam zamienic instrukcje warunkową IF na SWITCH
![]() -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:18 |