![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 1 Dołączył: 19.02.2007 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozplanowałem sobie juz mniej więcej blokadę logowania na 30 minut po wpisaniu hasła żle 3 razy, tylko stoje przed dylematem: wpisywać do bazy danych IP takiego uzytkownika razem z czasem w Unix (jeżeli kozysta z netu w miejscu publicznym, to zablokuję prawdopodobnie więcej, niż jednego kompa), albo wysłać mu ciastko z czasem w Unix(nie wszystkie przeglądarki obsługuja cookies). Sam nie wiem co wybrać... A może jest jeszcze jakiś inny sposób?
-------------------- Nie ma rzeczy niemożliwych - są tylko czasochłonne i mało opłacalne.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 6 Dołączył: 10.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JA nie blokował bym IP tylko usera (nick). Dlaczgo jak ktoś ma np sieć osiedlową (wszyscy mają ten sam zew. IP) to zablokujesz całą osiedlówkę
![]() Na ciastko sam sobie odpowiedziałeś. Ja blokowałbym nicka. Oczywiście można jeszcze raz zrobić sobie logina. Porównuj obok logina jeszcze e-mail albo cosik jeszcze. Choć nie uchronisz się przed tym w 100%. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 1 Dołączył: 19.02.2007 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tylko, że wszystko będzie OK, jeżeli uzytkownik pomyli się w haśle, ale jeżeli wpisze zły login, to niestety nic z tego nie będzie, bo nie będę w stanie ustalić co to za uzytkownik
![]() -------------------- Nie ma rzeczy niemożliwych - są tylko czasochłonne i mało opłacalne.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w nadmiarze się przejmujesz ... wystarczy że zrobisz blokadę po 3 nieudanych próbach na np 30 minut ...
Co ty tam takiego masz zamiar przetrzymywać :?: hasła kont bankowych czy co :?: |
|
|
![]()
|
|
i tak właśnie chcę zrobić, tylko pytanie jest o metodę tej blokady, ze względu na to, że moje dziw nie są najlepszym rozwiązaniem, a z kolei blokada usera nie jest możliwa, jeżeli przy logowaniu poda on błędną nazwę użytkownika
-------------------- Nie ma rzeczy niemożliwych - są tylko czasochłonne i mało opłacalne.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 4 Dołączył: 3.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli poda błędną nazwę usera to nie musisz się przejmować bo on i tak się nie zaloguje choćby się , ale jeżeli już musisz to jeżeli zablokujesz jedną osiedlówkę na 30 min to nic się nie stanie.
Poza tym w php w tablicy SERVER masz takie oto dwie informacje: [HTTP_X_FORWARDED_FOR] - co się ni mniej ni więcej przekłada na wewnętrzne ip [REMOTE_ADDR] - zewnętrzny adres ip. Jeżeli Ci bardzo zależy to po prostu zablokuj komputer u którego się oba ip zgadzają, szansa na zablokowanie więcej niż jedynego winnego będzie nikła. |
|
|
![]()
|
|
@Isalacar: rozwiązanie chyba bedzie działało, jak tylko włączę w Apachu opcje uhosin.log.use-x-forwarded-for , która domyslnie jest na Off. Dodałem do pliku .htaccess cos takiego:
Kod php_value suhosin.log.use-x-forwarded-for "On" ale phpinfo() dalej pokazuje, że ta opcja jet wyłączona i również zmienna$_SESSION['HTTP_X_FORWARDED_FOR'] jest pusta (a właściwie nie istnieje :/) co z tym mam zrobić?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 4 Dołączył: 3.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ta zmienna istnieje tylko gdy użytkownik jest za nie 100% anonimowym proxy lub jest w lanie.
|
|
|
![]()
|
|
dobra, czyli będę blokował IP
![]() -------------------- Nie ma rzeczy niemożliwych - są tylko czasochłonne i mało opłacalne.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem że chcesz się zabezpieczyć głównie przed botami, bo nie sądzę żeby ktoś się zdecydował włamywać w ten sposób ręcznie.
Moja propozycja to: - blokada konkretnego konta w przypadku trzech prób zalogowania z błędnym hasłem - blokada IP w przypadku dziesięciu (20, 30 jak kto woli) prób logowania niezależnie na jakie konto -------------------- emiker
|
|
|
![]()
|
|
@DjKermit: sytuacja jest inna: strona, którą chce zabezpieczyć to panel administracji elektronicznym dzienniczkiem i nie jest to zabezpieczenie przed botami, ale przed uczniami, którzy moga próbować zgadnąć sobie hasło do konta nauczyciela. I jak napisałem wyżej - nie uda mi się zablokować konta, jeżeli ktoś wpisze niepoprawny login, więc jednak IP wydaje się najlepszym rozwiązaniem...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:44 |