Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> podpięcie bazy pgsql, odzyskiwanie bazy
jezoo
post 22.03.2007, 12:05:25
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam, przed wczoraj padl mi serwer i baza razem z nim polegla sad.gif, ale na szczescie udalo mi sie odzyskac katalog base w ktorym, tak przypuszczam, ze sa bazy bo jak sie zalogoje w ten sposob:
psql -d utraconaBaza
to laczy mi sie i nawet moge robic selecty na tabelach.
a moje pytanie jest, w jaki sposob moge zrobic aby byly widoczne, bo jak wydam polecenie pokazania tabel to nic nie wyswietla a jak mu dam zeby mi wyswietlil bazy to tylko mam postgresa
Go to the top of the page
+Quote Post
Jabol
post 22.03.2007, 17:14:24
Post #2

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Zrób to przez skyrpt php, albo jakiś tam inny. Stwórz takie same tabele albo np. z prefixem _ (ważne, aby była taka sama struktóra). A potem albo INSERT INTO tabela_ SELECT * FROM tabela i tak dla każdej tabeli, albo zrób sobie skrypt, otwórz w nim kursor i mozolnie rób sobie updaty. Na koniec tylko usuń stare pliki w szystko powinno działać.

Druga metoda jest o tyle lepsza, że mógłbyś otworzyć sobie dwie instancje bazy, jedną świeżą, a drugą starą. I wtedy po zakończeniu możesz usunąć całkowicie starą bazę (poprzez rm -rf, rzebyśmy mieli jasność co mam na myśli poprzez usunąć) i będziesz pewien, że nowa nie ma całych śmieci powstałych jak baza padła.

Ten post edytował Jabol 22.03.2007, 17:16:07
+Quote Post
jezoo
post 26.03.2007, 07:02:17
Post #3

Grupa: Zarejestrowani

-----

zrobilem od nowa bazy i wszystkie tabele, bo okazalo sie, ze mialem blad systemowy po skopiowaniu baz i szybiciej bylo stworzyc od nowa nizeli robic odzysk
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:09