![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 1 Dołączył: 21.03.2007 Ostrzeżenie: (60%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z sesjami a mianowicie ogólnie nie zaczyna wogóle mi żadnej sesji posiadam server na nazwa.pl więc i może tam nie być ich ;< a to skrypt
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 5 Dołączył: 13.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
noszę okulary, ale jakoś żadnego session_start() tu nie widzę - to ma być dodane do każdej strony, na której chcesz się do zmiennych sesji odwoływać
-------------------- "Don't tell me you want a bridge - show me the canyon you want to cross" Giuseppe Delena
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 1 Dołączył: 21.03.2007 Ostrzeżenie: (60%) ![]() ![]() |
sorrki wszystko zaczyna się w tym pliczku
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
session_start(); nie powinno być na samym początku pliku??
-------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2004 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
session_start dajemy na samym początku.
Poza tym strasznie mieszasz stare i nowe zmienne i funkcje obsługujące sesje. Nie stosuje się: $HTTP_POST_VARS, $HTTP_GET_VARS. Poczytaj dokładnie o sesjach w manualu. Masz tam podane przykłady poprawnego użycia mechanizmu sesji. -------------------- notDevBlog - devblog.luinnar.com
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 8 Dołączył: 19.03.2007 Skąd: z nad Jarugi Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do tych zmiennych to zauważyłem, że raz stosuje się $HTTP_POST_VARS a raz $_POST, więc korzystam z nich na przemian.
Jeśli chodzi o te sesie to ten sam kod działa na krasnalu i na yoyo.pl i nie wiem czy to wina kodu czy konfiguracji serwera ![]() Ten post edytował Heweliusz 15.07.2008, 15:27:38 -------------------- Aktualny projekt: Nauka OOP :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie "zauważaj" tylko przeczytaj dokładnie w manualu i bądź konsekwentny w działaniu:
- jak używasz $HTTP_POST_VARS, to używaj $HTTP_SESSION_VARS - jak używasz $_POST, to używaj $_SESSION A jak nie jesteś pewien, którego zapisu użyć, to napisz sobie funkcję:
i wywołuj
Analogicznie do pozostałych typów... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2004 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie stosuje się $HTTP_XXXXX_VARS kropka. Używamy tablic hiperglobalnych. Jestem pewny że nikt już nie jedzie na PHP w wersji 4.0.6
@bronchos: zupełnie bezsensowna funkcja -------------------- notDevBlog - devblog.luinnar.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$HTTP_xxx_VARS -> zostaną usunięte w najbliższym czasie z PHP.
-------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 8 Dołączył: 19.03.2007 Skąd: z nad Jarugi Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrze, teraz już wiem
![]() Problem z tym kodemy (tytułowym) byl taki, że na serwerze nie jest włączone auto.start sessi i poprostu trzeba wszędzie dopisać session_start(); Przyzwyczajenie z krasnala mi zostało i potem wyłazi coś takiego... -------------------- Aktualny projekt: Nauka OOP :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lepiej jednak zawsze manualnie startować sesje, dlatego że serwery internetowe typu home.pl nazwa.pl mają to wyłączone i potem są pytania na forum tego typu: U mnie działało, na serwerze juz nie, dlaczego?
![]() Ten post edytował misiek172 28.03.2007, 19:06:59 -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Mam jeszcze pytanie, troche nie na temat, ale na nowy temat za mało
Jak wygląda zapytanie, które wyświetla ostani rekord ? Chodzi o to zeby wybrać ostani rekord z pola id (rejestracja nowego usera) Korzystam z powyższego kodu. -------------------- Aktualny projekt: Nauka OOP :)
|
|
|
![]()
|
|
zapytanie brzmiało by:
SELECT * FROM `tabelka` ORDER BY `id` DESC LIMIT 1 -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:43 |