![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
Męczę się cały dzień z formularzem i nie potrafie go napisać w php. Chciał bym żeby wszystkie informacje zapisały się na serwerze. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś dla mnie oprawił go w php ![]() link: http://www.mmj.pl/~dzikteam/dzik/rekrutacja.php a oto kod html:
z góry dziękuję wszystkim za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ojejq musi być zdefiniowane w forum, action i method i potem zbierasz zmienne $_POST i zapisujesz...
-------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gotowca raczej nikt Ci nie da ( chociaż zawsze znajdzie się jakiś nadgorliwiec
![]() Musisz zapisać formularz w pliku php w takiej postaci:
To jest tylko przykład Taki formularz po zatwierdzeniu prześle do pliku plik.php dane z formularza gotowe do odczytania z tablicy $_POST ( czyli $_POST['imie'] będzie miała wartość wpisaną do formularza ) W pliku plik.php możesz zrobić z tymi danymi co chcesz ... zapisać do pliku, do bazy danych albo po prostu wyświetlić. Żeby jeszcze ułatwić całą sprawę i nie pisać echo i szukając gdzie musisz wstawić " lub\" możesz zastosować taką składnie : link do manuala -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zgodnie z twoimi wskazówkami zrobiłem tak:
ale chciałbym zablokować wysyłanie gdy pola z gwiazdką nie są wypełnione prawidłowo np. żeby w adresie e-mail nie pojawił się login lub żeby nie był on pusty. Wiem że trzeba wykorzystać funkcję if ale nie wiem jak ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No takiej osobie to sama przyjemność pomagać.
![]() Warunki możesz zrobić na dwa sposoby : 1. Sprawdzając każdą wartość pola z gwiazdką czyli:
Robisz tak dla każdej zmiennej przychodzącej z formularza Potem sprawdzasz czy $zapisz==1. Jeżeli tak to zapisujesz do pliku dane. 2. Sprawdzasz wszystkie pola z gwiazdką w jednym if'ie
PS. Mam nadzieje że się nie pomyliłem ... jeżeli tak to pomysł powinien być jasny. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
takie sprawdzenie lepiej zrobić w JavaScript, wtedy będzie mógł zweryfikować dane jeszcze przed wysłaniem, więc nie bedziesz musiał odświeżać strony.
-------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
takie sprawdzenie lepiej zrobić w JavaScript, wtedy będzie mógł zweryfikować dane jeszcze przed wysłaniem, więc nie bedziesz musiał odświeżać strony. Na opewno?W PHP i tak należy dokonać sprawdzenia, natomiast JavaScript można dodać, zwiększając funkcjonalność strony. -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak jak poradziłeś !
Efekt można sprawdzić tutaj: http://www.mmj.pl/rekrutacja.php Cienki1980 dzięki za pomoc wszystko działa bez zarzutów ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:26 |