![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie, mam do Was moze nie zbyt wyrafinowane pytanie, ale chcialbym uzyskac tutaj pomoc, niz pozniej zle doinformowany pluc sobie w twarz. Poszukuje dobrego, bezpiecznego a zarazem nie tak bardzo skomplikowanego systemu sesji. To co znalazlem to po trochu jeszcze jest dla mnie nie zrozumiale, a chcialbym w pelni zrozumiec ten temat, zanim wporwadze to w zycie. Chetnie poczytalbym o tym cos wiecej: stosowanie, dzialanie itd. jakis bardziej rozbudowanych systemow, niestety ciezko mi cos znalezc w pl. Jesli jestescie zmeczeni i nie macie ochoty na dluzsze wypowiedzi, prosze o jakies konkrety, materialy, tutoriale bym mogl zaczac prace (edukacje
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 269 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestes zarejestrowany od 2,5 roku i jeszcze nie nauczyles sie sesji ?
Dam ci rade - kup/wyporzycz dobra księge o PHP i SQL taką 800str wzwyż i przeczytaj uwaznie przez 2 miesiace. Gwarantuje ze sie nauczysz nei tylko sesji. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba sie zle zrozumielismy. Sam temat sesji jest przezemnie obeznany, jak rowniez stworzenie jakiegos prostego systemu sesji, ktory zabezpiecza sesje przed session fixation czy session hijacking. W moim rozumieniu mialem na mysli jakies rozbudowane systemy kontroli sesji i kontroli zalogowanego uzytkownika, tak by stworzyc bezpieczna www pod wzgledem autoryzacji uzytkownika. A gdyby taki system byl nadzbyt skomplikowany to prosilbym o jakies materialy, ktore pomoglyby mi rozgryzc owy system.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 11.02.2004 Skąd: Torun Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zerknij do manuala i zobacz jakie dane o uzytkowniku otrzymuje serwer- na tej podstawie mozesz zbudowac autoryzacje uzytkownika.(np porownujac czy przypadkiem nie ma naraz 2 userow z taka sama sesja i ip, mozesz takze sprawdzac 'HTTP_REFERER'.. mozliwosci jest duzo ).
Jesli chcialbys jakies materialy- to proponuje sobie sciagnac i przeanalizowac gotowe systemy (np. CMS'y). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Pomysły reccesa - jak najbardziej.
Cytat Sam temat sesji jest przezemnie obeznany, jak rowniez stworzenie jakiegos prostego systemu sesji, ktory zabezpiecza sesje przed session fixation czy session hijacking.
Stuprocentowego zabezpieczenia nie znajdziesz; dobrze by było jeszcze strony serwować przez SSL-a. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Witajcie, aktualnie powrocilem do skryptu w ktorym chcialbym wykorzystac system sesji. Rozwazalem Wasze podpowiedzi i rozumiem ze trzeba wraz z nadaniem SID'a zebrac kilka innych informacji by moc bardziej trafnie zidentyfikowac usera. Wszystko okej, ale po odswierzeniu strony, mam sprawdzac specjalne cookie w ktorym jest info o sesji i sprawdzic z zawartoscia bazy i jesli users jest dostep uzyskany?
Z drugiej strony znalazlem na necie, system ktory ktos stworzyl na potrzeby konkursu http://www.theuntouchables.yoyo.pl/test/scSession-sopel.zip Co sadzicie? Mozna tutaj zrobic cos takiego jak kontrole czasu jaka wazna jest sesja itd.? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 18:41 |