![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
otóż przeglądnełem tutejsze ofrum i natrafiłem się na ciekawą funkcje która tworzy mi miniaturki pliki... otoż mam tak:
Formularz: Funkcja dodająca rzeczy inne do bazy: Kod Globale: $thumb_x, $thumb_y, $plik1, $plik1_name, $qual i kod wysylajacy na server i tworzący miniature:
i funkcja resizeImage:
i mój problem polega na tym że jak podam jakiś plik wysle wszysko ok ale miniature tworzy z 2 paskami... proszę, wysyłam taki obrazek: http://img476.imageshack.us/img476/4362/je...carthy14ef5.jpg ustawiam rozmiary na 300x300 i "wychodzi" mi tkaie coś: ( u góry i na dole obrazka jest pasek biały ) http://img391.imageshack.us/my.php?image=t...carthy14vk0.jpg i niestety nei wiem jak to można naprawić ![]() ------------------------- na forum jest więcej BBCode niż tylko [ code ], tym razem poprawiłem na przyszłość proszę pamiętać ~Cienki1980 ------------------------ fredzio90: nie znałem ze znacznik html nie dodaje tych \ przed ".. bede wiedział na przyszłość Ten post edytował fredzio90 19.03.2007, 19:31:59 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaje białe paski bo tak ten skrypt został napisany (i to nie jest żaden błąd). Zapobiega to "rozciąganiu się" obrazów podczas gdy stosunek wysokości do szerokości oryginału jest inny, niż stosunek wysokości do szerokości miniaturki.
Jeśli ci się to nie podoba to przemyśl wszystkie obliczenia matematyczne, które tam są wykonywane i przerób sobie skrypt tak, żeby jednak te miniaturki "rozciągał". Ewentualnie można zamiast białego koloru dać przezroczysty. -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozumiem że trzeba mienić ta linijke:
255 - kolor biały.. a jak można mienić na transparent ![]() zrobiłem tak i działa o tako:
Ten post edytował fredzio90 19.03.2007, 22:38:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:19 |