![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
chciałbym przejśc przez ten tutorial http://www.symfony-project.com/askeet . I nie wiem co zrobić. Bo przydałoby się to robić pod Linux'em z tego co widzę. Wolałbym jednak pod Windows'em, więc pasuje zainstalować symfony, nie wiem czy można robić ten tutorial korzystając z sandbox'a, jeśli nie bardzo to jak zaisntalować czyste symfony? Tu coś pisze http://trac.symfony-project.com/trac/wiki/...fonyWithoutPear ale brakuje tam jakiegoś PAKE'a Proszę o pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam ten sam problem chciałem zainstalować symfony normalnie na Windows razem z krasnalem których od dłuższego czasu chodzi bezbłędnie i pojawił się problem przy tworzeniu nowego projektu. Korzystałem przy konfigurowaniu z zasobu http://trac.symfony-project.com/trac/wiki/...t_project/trunk wszystko ładnie mi się zrobiło do momentu w którym musiałem "Ten kod opisuje dwie tabele: Post i Comment. Zapisz go i otwórz linię poleceń, wejdź do katalogu sf_sandbox/ i wykonaj polecenie: $ symfony propel-build-model" Rozumiem ze komenda prawie idealna dla linuksa ale jak ją odpalić z pod windowsa Standard dla JAVA jest taki ze wiadomo java -c itd ale dla tego symfony takie zabiegi nie wychodzą! Proszę o pomoc gdyż nie jestem tego w stanie przeskoczyć. -------------------- --------------------------------------
Pozdrawiam marcindvd.net -------------------------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"Ten kod opisuje dwie tabele: Post i Comment. Zapisz go i otwórz linię poleceń, wejdź do katalogu sf_sandbox/ i wykonaj polecenie: $ symfony propel-build-model" Wejdź do Uruchom i wpisz 'cmd' - to jest taka windows'owa konsola. Następnie wejdź do tego katalogu i po prostu to wpisz ![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Fajnie tylko tak robie a cmd krzyczy ze nie może znale pliku wykonywalnego. w tym katalogu na którym trzeba wykonać do polecenie jest plik symfony.bat Pamietam ze w javie dodawało sie jakąś zmienna globalną do XP ale nie wiem jak tutaj. -------------------- --------------------------------------
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Fajnie tylko tak robie a cmd krzyczy ze nie może znale pliku wykonywalnego. w tym katalogu na którym trzeba wykonać do polecenie jest plik symfony.bat Pamietam ze w javie dodawało sie jakąś zmienna globalną do XP ale nie wiem jak tutaj. No ale masz w systemie coś takiego jak "Wiersz polecenia" nie ? W XP domyślnie jest w Akcesoriach, - zobacz. Co do Twojego drugiego pytania domyślam się, że chodzi Ci o zmienne środowiskowe, możesz je dodawać poprzez Panel Sterowania -> System -> [Zaawansowane] -> [Zmienne środowiskowe] : > -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Witam
Chyba nie zrozumieliśmy się zbyt dobrze. Mój błąd ponieważ nie do końca określiłem w którym miejscu błąd powstaje. Zatem bład ten powstaje przy uruchamianiu tego polecenia $ symfony propel-build-model Oczywiście uruchamiam to polecenie w odpowiednim katalogu na serwerze c:\usr\apache\httpd\html\SYMFONY\sf_sandbox\ i wynikiem tego polecenia jest Nazwa '$' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy. Proszę o podpowiedź co żle robie ![]() Pozdrawiam -------------------- --------------------------------------
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w pliku symfony.bat musisz ustawic sciezke do interpretera php
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
w pliku symfony.bat musisz ustawic sciezke do interpretera php To także. Cytat i wynikiem tego polecenia jest Nazwa '$' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy. Wpisujesz bez znaku dolara, po prostu: Kod symfony propel-build-model Pozdrawiam. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, że już udało Ci się zainstalować Symfony (a może nie :-) ale motywowany między innymi tym wątkiem popełniłem tekst o instalacji Symfony: Instalacja frameworka Symfony w systemie Windows.
Warto byś się z nim zapoznał, pokazuje inny sposób i na pewno usystematyzuje Twoją wiedzę. |
|
|
![]()
|
|
Witam
Chciałbym na wstępie podziękować za link do konkurencyjnej instalacji http://michalmech.pl/index.php/2007/05/19/...stemie-windows/ przeczytałem i zapamiętałem Dziękuje za pomoc w instalacji symfonii. Główny błąd który popełniłem było nie zajrzenie do pliku symfony.bat. Trzeba było zmodyfikować ścieżkę do phpa i już teraz ładnie śmiga symfonia na moim apachu. Ale nadal narodził sie kolejny błąd przy obiektach ale już sobie mam nadzieje z tym sam poradzę.. Pozdrawiam Witam I mam kolejny problem którego z powodu braku informacji nie mogę przebrnąć. Tworze sobie model bazy w pliku shema:
W kolejnym kroku jak już mam wszystko ustawione tworze modele i bazę sql ![]() Wszystko jak widzicie albo może i nie odbywa się bez błędu, tzn nie złaszane są żadne błędy. Poźniej zaglądam do plików symf/lib/model/ symf/data/sql/ i są tam pliki ale nie mają nic w sobie. Nie wspominając już o tym iż wyświetlenie w postaci http://localhost/SYMFONY/symf/web/frontend_dev.php/konto3 http://localhost/SYMFONY/symf/web/frontend_dev.php/k3 nic nie daje (tzn daje ale stronę 404 ![]() Proszę o pomoc bo dla was pewnie to błachostka a ja będę się męczył latami. Pozdrawiam i z góry dziękuje za odp. Ten post edytował marcindvd 24.05.2007, 22:07:50 -------------------- --------------------------------------
|
|
![]()
|
|
Czy po propel-insert-sql zostaje stworzona struktura bazy ? Wyglądało by na to, że nie zostaje Twój plik wczytany, wydaje mi się, że może to być spowodowane tym, że piszesz to jako xml. Od którejś tam wersji zeszli z tego na korzyść yaml.
http://www.symfony-project.com/book/trunk/...the-Model-Layer Jeśli masz w katalogu config/ plik schema.yml to go wykasuj, być może ma on pierwszeństwo od schema.xml Co do generowania CRUD trochę mnie to dziwi, spróbuj poprzez link się tam dostać, czyli daj w layoucie gdzieś:
Pozdrawiam. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Czy po propel-insert-sql zostaje stworzona struktura bazy ? Wyglądało by na to, że nie zostaje Twój plik wczytany, wydaje mi się, że może to być spowodowane tym, że piszesz to jako xml. Od którejś tam wersji zeszli z tego na korzyść yaml. http://www.symfony-project.com/book/trunk/...the-Model-Layer Jeśli masz w katalogu config/ plik schema.yml to go wykasuj, być może ma on pierwszeństwo od schema.xml Co do generowania CRUD trochę mnie to dziwi, spróbuj poprzez link się tam dostać, czyli daj w layoucie gdzieś: Pozdrawiam. I problem się znalazł. Jednak był tam też plik yml i pewnie on powodował problemy. Zmieniłem jego rozszerzenie, zostawiłem shema.xml i ładnie wszystko się zrobiło. Jest tam jak powinno. A co do błędu jaki się wyświetlał to był to 404 symfonii a nie apacha ![]() Dzieki za pomoc. Pozdrawiam -------------------- --------------------------------------
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Pozwolę się podpiąć pod ten temacik gdyż również mam problem z Symfony pod Windowsem. Czytam podręcznik zamieszczony za stronie projektu i mam drobny problem przy tworzeniu przykładowego projektu:
http://www.symfony-project.com/tutorial/my...st_project.html Dochodzę do momentu:
i konsola wywala mi:
Powyższe polecenie wykonuję będąc w E:\sf_sandbox\ W czym jest problem? :| |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Ale wstyd, odpowiedź była u samego źródła, porażka :/ dzięki!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
mam problem z instalacją PEAR. Posaidam system operacyjny Windows Vista Ultimate. Uruchamiam plik go-pear.bat jako administrator (wyłączyłem UAC więc nie powinno być problemów, profilaktycznie). Pierwszy i drugi krok przeszedłem pomyślnie, lecz problem pojawia się gdy dochodze do 3. Windows wyświetla mi komunikat CLI has stoped working (ikonka php obok). Sygnatura problemu to:
Wyłącze okno tego errora, powracam do okna go-pear.bat. dostaje komunikaty:
i ponownie wyskakuje komunikat windows errora. Proszę o pomoc, pozdrawiam serdecznie Ernest |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:43 |