![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam zainstalowany mysql na windowsie. Utworzyłem bazę danych "proba" i w niej tabelę "tab" za pomocą phpmyadmin. Teraz chciałbym skopiować dane do tej tabeli z pliku tekstowego. Dane w pliku mają następującą postać:
Jan|Kowalski|15 Adam|Bielksi|23 Anna|Biernacka|45 itp Zabralem sie do tego w sposob nastepujacy: odpalilem plik C:mysqlbinmysql.exe i wpisałem kolejno: u proba copy tab from 'c:plik.txt' using delimiters '|' ale to nic nie dalo ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2003 Skąd: Skawina Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ello,
mozesz napisac skrypt php który bedzie odczytywal linie po lini z pliku 'c:plik.txt' ' i dodwal do bazy danych... -------------------- Będzie Lepiej..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakładając, że struktura tabeli 'tab' jest taka:
Kod ID | imie | nazwisko | numer
(gdzie ID to autoincrement) możesz zrobić tak: [php:1:5a9fce44fc]<?php // tutaj daj // łączenie $f=file("plik.txt"); for($i=0; $i<count($f); $i++) { $d=explode("|",$f[$i]); mysql_query("INSERT INTO tab (imie, nazwisko, numer) VALUES ('".$d[0]."','".$d[1]."','".trim($d[2])."'"); } if(mysql_error()=="") { echo "Dane zostały dodane."; } else { echo "Dane nie zostały dodane. Błąd: ".mysql_error(); } ?>[/php:1:5a9fce44fc] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ale to nic nie dalo
![]() O ile wiem to nie ma w MySQLu komendy COPY. Spróbuj tak: [sql:1:5b8f7f0ba0]LOAD DATA INFILE 'c:plik.txt' INTO TABLE tab FIELDS TERMINATED BY '|' LINES TERMINATED BY 'n';[/sql:1:5b8f7f0ba0] Ew. gdyby nie działało zamień sobie n na rn bo nie wiem jak pod windowsem to zostanie zinterpretowane. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 13:24 |