![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam, mam problem z kodowaniem.
w pliku mam kodowanie
a w bazie to nie wiem w sumie jakie kodowanie ustawic, jakie ustawic zeby dobrze odczytywalo i dodawalo do bazy?? -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tego co wiem, jakie bys nie mial kodowanie w bazie mysql
jezeli bedziesz dodawal dane np. z formularza o kodowaniu iso2 to bedzie ok wszystko, w bazie bedziesz widzial krzaczki, ale jak bedziesz wyswietlal te dane w iso2 bedziesz widzial piekne literki ![]() -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
no i sa w bazie krzaki ale jak odczytuje to tez z krzakami ;/
-------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W bazie ustaw: latin2_general_ci
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
nic nie dalo, w bazie niema krzakow, ale na stronie teraz sa i po drugie jak proboje dodac do bazy z panelu admina to jak w tekscie pojawi sie polski znak to juz dalej sie nie dodaje, tylko do polskiego znaku.
a skad ja mam wiedziec czy formularz dodaje iso czy jak?? teraz juz jakos porobilem i mam tylko znaki zapytania. System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) System porównań dla połączenia MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) Metoda porównywania napisów: latin1_swedish_ci Ten post edytował in5ane 19.03.2007, 14:03:00 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli jest mozliwosc to lepiej bedzie przejsc na UTF-8 na stronie bo widze ze w bazka jest w takim kodowaniu. Wtedy dajesz kodowanie do tabeli i pul w utf-8 polish_ci. Na stronie w head kodowanie tez w utf-8 no i wymuszenie w apache np przez .htaccess i powinno zalatwic to co potrzebujesz.
Jesli chesz z jakis powodow iso to musisz to samo zrobic + przy zapytaniu wymuszac laczenie i tryb dzialania klienta w iso. W manualu znajdziesz o tym (SET character, encoding i client) -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:12 |