![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2005 Skąd: Śląsk Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Zasiadłem sobie do mojego PITa i zastanawiam się jak mam sobie odliczyć wydatki poniesione na internet. Pierwszy raz będę mógł dokonać tego odliczenia i dlatego zwracam się do Was ponieważ już, większość ma za sobą ten kłopot. Znalazłem dużo informacji w sieci ale nadal mam pewne wątpliwości: 1 Czy w PIT-0 mam wpisać kwotę brutto wszystkich faktur, które zostały na mnie wystawione czy tylko kwotę podatku Vat, którym jest objęty internet? 2 Czy mogę odliczyć także kwotę za instalację internetu? 3 Wiem że limit to760zł ale czy chodzi o całą kwotę czy tylko za kwotę podatku... Dla ścisłości - internet mam z prywatne firmy i wszystkie faktury są na mnie i zgodne są z miejscem zameldowania. Będę wdzięczny wszystkim za pomoc i rade. Z góry Dziękuję. ------------------------------------------- p.s. Jeszcze jedna sprawa: Czy za rok 2006 jest możliwoć ulgi za studia czy nadal nie ma takiej opcji? Ten post edytował Dafidov 18.03.2007, 22:22:05 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 199 Pomógł: 5 Dołączył: 8.07.2004 Skąd: gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za internet możesz maksymalnie odliczyć 760 PLN. Np: Ja za neta płace 99 PLN brutto/mc co za tym idzie roczny wydatek za internet to 1188 PLN ale odliczyć mogę tylko 760 PLN.
Ad.1 i Ad.2) W PIT-O możesz wpisać kwotę poniesioną na internet (tj. chyba: instalacja, abonament ) nie więcej niż 760 PLN. Ad.3) Tak chodzi o całą kwotę końcową. -------------------- Sygnaturkę ukradli
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2005 Skąd: Śląsk Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm...
Może jest ktoś na forum kto ma pewność co do mojego dylematu - co można odliczyć, a co nie... Bo "chyba" można mieć kłopot jak się odliczyć sobie coś czego nie można ![]() Kto wie czy można instalacje też odliczyć czy nie? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:29 |