![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 167 Pomógł: 2 Dołączył: 15.02.2004 Ostrzeżenie: (30%)
|
Kiedyś był problem z polskimi znakami. Czy wiecie może czy ten błąd już poprawiono? W manualu nic nie jest napisane.
Ten post edytował Martio 17.03.2007, 18:46:04 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 7 Dołączył: 5.11.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Osobiście miałem niewielki problem z indeksowaniem niektórych polskich liter (ż,ś, może coś jeszcze) (korzystam z UTF-8). Poprawiłem w pliku Zend\Search\Lucene\Analysis\Analyzer\Common\Text.php funkcję
oraz w Zend\Search\Lucene\Search\QueryLexer.php zmieniłem 346 linijkę (w funkcji tokenize())
Na szybkiego wydaje się działać, ale nie dałbym temu kodowi 100% gwarancji... ____________________________________________________ Znalazłem trochę lepsze rozwiązanie: w bootstrap file dodaj następujące ustawienia:
po wystartowaniu bazy:
w pliku Zend/Search/Lucene/Search/QueryParser.php zmień wartość atrybutu $_defaultEncoding
i przy indeksowaniu danych podawaj w jakim chcesz je wprowadzić kodowaniu - np.
Powinno działać Ten post edytował konys 20.03.2007, 12:33:15 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 167 Pomógł: 2 Dołączył: 15.02.2004 Ostrzeżenie: (30%)
|
Wszystko OK, należy tylko stosować funkcje do stringów z biblioteki Multibyte String, a więc np. zamiast strtolower zastosować mb_strtolower.
Ten post edytował Martio 26.04.2007, 10:15:02 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 1 Dołączył: 14.03.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
co do polskich znaków to rozwiązaniem jest zastąpienie defaultowego analysera który działa na zestawie znaków ASCII takim który działa z utf-8.
trzeba to wykonać zarówno przed indexowaniem jaki i wyszukiwaniem poleceniem :
dla wyników które nie mają uwzględniać wielkości znaków lub :
dla tych co mają je uwzględniać. Ewentualnie można jeszcze poprawić "podświetlanie wyników" by poprawnie obsługiwało polskie znaki. Znowu winien jest analyser a dokładnie jego wywołanie bez parametru kodowania. plik: Zend_Search_Lucene_Document_Html metoda: highlightExtended() zamienić :
na:
[ZF ver: 1.10.3] |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.12.2025 - 14:02 |