![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Na wstępie zaznaczam, iż jeśli chodzi o ajax moja wiedza na jego temat jest bardzo, bardzo mała. Znalazłem fajny przykład manipulowania kolejnością w ajaxie: http://demo.script.aculo.us/ajax/sortable_elements Teraz mój problem. Robię katalog produktów, powiedzmy w panelu administracyjnym mam spis: 1 | Szczotka | opis 2 | mydlo | opis 3 | produkt | opisik Odpowiednio: 1 (kolumna kolejnosc typu int), Szczotka (kolumna nazwa), opis (kolumna opis) Na stronie wyświetlają się w takiej kolejności bo sortuje po polu 'kolejnosc' typu int. 1 | Szczotka | opis 2 | mydlo | opis 3 | produkt | opisik A więc: 1. Chciałbym wyświetlić dane z bazy w panelu admina, tak bym mógł je sortować za pomocą ajaxa, i co najważniejsze, chcę aby kolejność ich była taka jak sobie ustalę. Może troszkę zakręciłem, ale cel to łatwe sortowanie rekordów, wg. własnego widzi mi się ![]() Jesli ktoś ma inne rozwiązanie chętnie poczytam ![]() Hm, może jeszcze jedne info o jakimś przykładzie ;] Mamy w wielu cms`ach możliwość sortowania bloków menu, za pomocą klikania strzałek. Takowe coś wykonane tylko w ajaxie ![]() ![]() edit2: http://tool-man.org/examples/sorting.html <- tu również przykład sortowania, tylko jak ładnie wyedytować bazę by było tak jak sobie to ustawię? ![]() Pozdrawiam Ten post edytował vieri_pl 17.03.2007, 14:18:32 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 6 Dołączył: 10.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Proszę chociaż o linki do stron dzięki którym dowiem się jak bawić się mySQL, php + ajax, przekazywanie danych ajax -> mySQL itd Na początek polecam zająć się PHP, poznać jego strukturę i co jak się tworzy. Ja sam wiele się nauczyłem z forum (przedszkole) no i metoda prób i błędów. Przy okazji poznać jakiegoś SQL'a. Ja osobiście używam MySQL. Do tego naprawdę niewiele potrzeba. Jak pobrać, zapisać i odczytać dane. Powyższe dwie rzeczy dotyczą strony serwera (to znaczy są wykonywane po stronie serwera). Z czego się nauczyć. Ja użyłem google + tutorial + php. Sam dobierz sobie tutorial. Na koniec poznaj AJAX'a. Co to jest? - poszukaj (przy okazji powiem że przydaje się znajomość javascript'u, ale jeżeli będziesz dobrze łapał w powyższym to z małym tutorialem i js powinien wchodzić dosyć gładko). Co do AJAX'a. W tym momencie znam dwie polskie klasy AJAX'a (ale to się zmienia): advAJAX mintAJAX Osobiście korzystam (w małej części bo tyle potrzebuje) z tej drugiej. Myślę też że mintAJAX byłby ci pomocniejszy dla zrobienia podobnego jak : Cytat
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znam php i mysql, po prostu nie wiem jak to razem poskładać w kupę, jak przekazać zmienne skryptu wykonywanego w ajaxie do wrzucenia do bazy
![]() No ale już mam wizję, może da radę ![]() Bibliotekę mintAjax znam ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:26 |