![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 56 Dołączył: 3.11.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zrobic adres w formie:jakis_plik.php?cos=blabla??
Dobry znacznik dałem? Bo nie wiem do którego to pytanie pasi. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie w taki sposób jak pokazałeś:
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 56 Dołączył: 3.11.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niee o to mi chodzi.
Nie chce tworzyć 50 plików i każdego zapisywać. Pytanie jak zrobić takie coś zamiast 50 plików np. NIE 1.php,2.php,3.php,4.php...50.php TAK skrypt.php?plik=1 I odtworzy mi plik 1 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 4 Dołączył: 3.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Może coś takiego:Pozdrawiam Istalacar |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 7 Dołączył: 24.01.2006 Skąd: lublin/wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo zrobic inaczej ale dobrze zabezpieczyc (czego ja nie w przykladzie nie zrobie):
link: index.php?id=1
pisane z palca ale chyba nie zawiera bledow oczywiscie jesli chodzi o bezpieczenstwo to raczej przyklad w poprzedajacym mojego posta jest bezpieczniejszy, bo to ty narzucasz jakie pliki moga byc includowane... no ale najpierw je trzeba wprowadzic do tablicy co dodaje niepotrzebna prace;] Ten post edytował dem 16.03.2007, 15:14:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli chcesz mieć kilka podstron w jednym pliku index.php i żeby różniły się tylko numerkiem, np index.php?plik=2, index.php?plik=3 itd, to musisz w index.php wsadzić kody źródłowe każdej z podstron i wsadzić switch-a:
a jeśli gdzieś na stronie chcesz się odwołać do którejś z podstron to dajesz
ot cała filozofija ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 7 Dołączył: 24.01.2006 Skąd: lublin/wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Jest nie wygodne i to strasznie, polecam filtrację poprzez file_exists i is_readable.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
teraz to ja nie łapię, o co chodzi z tą filtracją? chodzi o include-owanie plików?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Dajmy na to, dajesz w $_GET plik x z tego wynika, że x.php. Jednak x.php wcale nie istnieje, przez co wysypuje Ci się skrypt.
Filtracja, czyli zabezpieczenie. Sprawdzasz czy plik istnieje i czy można go odczytywać, dopiero potem dajesz include. |
|
|
![]()
|
|
Dajmy na to, dajesz w $_GET plik x z tego wynika, że x.php. Jednak x.php wcale nie istnieje, przez co wysypuje Ci się skrypt. Filtracja, czyli zabezpieczenie. Sprawdzasz czy plik istnieje i czy można go odczytywać, dopiero potem dajesz include. @Neojawor: czyli cos takiego jak ja napisalem pare postow wyzej tylko + sprawdzanie readable |
|
|
![]()
|
|
no tak, teraz łapię - i jest 1000 * lepsze od switch-a
pozdrawiam i dzięki za wyjaśnienia |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Eee, a co z przypadkiem:
Kod jakis_plik.php?cos=../../plik ?Wepchnij przy file_exists" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual basename" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual:
Ten post edytował erix 17.03.2007, 16:51:51 -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 4 Dołączył: 3.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Erix, to jest Dobra metoda, ale popatrz na temat dot. bezpieczeństwa skryptów php. W ten sposób użytkownik może manipulować przy skrypcie.Pozdrawiam Istalacar |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Z basename" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual? :|
Przecież bez tego może zmanipulować, chyba się nie zrozumieliśmy. basename" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zostawia samą nazwę pliku, bez ewentualnej ścieżki. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak masz menu i chcesz link w tej postaci robisz taki link: <a href="?body=nazwa_pliku"> -------------------- Co tu napisać mam??
|
|
|
![]()
|
|
@kaiba:
1. czytaj posty innych userow 2. szczescia zdrowia odnosnie twojego pomocnego skrypciku :E |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 09:19 |