![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam =)
chcialbym poznac wasze opinie na temat portalu ktory ostatnio wymeczylem ![]() www.flashblog.go.pl Jest to swego rodzaju polaczenie bloga/portfolio oraz portalu towarzyskiego. Strona jeszcze troche "rosnie" gdyz dodaje nowe moduly typu PW (skonczone 10 minut temu ![]() ale ogolnie jest jusz skonczona. Z bledow jakie widze i w najblizszym razie mam zamiar naprawic (jak juz mi sie uda i bede wiedzial jak ![]() Z bledow o ktorych najpewniej nie mam najmniejszego pojecia... to sa bledy typu "zabespieczenie portalu" ![]() i tutaj mala prosba, jakby ktos mogl tak kulturalnie sprawdzic czy nie ma bezczelnie otwartej furtki do zawartosci strony, a jesli tak to jak ja zamknac. oraz jakis skrypt na backup bazy danych ?^^ Pozdrawiam i zapraszam na portal! (moze nie tylko do oceny ale i do rejestracji ? ![]() +-+-+-+-+-+-+-+-+-+ Widze ze probujecie ![]() +-+-+-+-+-+-+-+-+-+ NA chwile wylaczylem portal bo za dobrze sie bawicie ![]() ale jak mozecie... powiedzcie co poprawic ? Ten post edytował Dende 16.03.2007, 13:26:49 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykładowe linki, bo tego jest cała masa.
SQL Injection: http://www.tworcy.nazwa.pl/flashblog/index...d=41%20OR%201=1 Rozwiązanie: addslashes" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual oraz
XSS: http://www.tworcy.nazwa.pl/flashblog/index...11&miesiac= Rozwiązanie: htmlspecialchars" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual strip_tags" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm
addslashes mam dodac odnosnie jakich wartosci ? i np htmlspecialchars mam gdzieniegdzie, ale nie jestem pewien czy wszedzie... mam tez funkcje ktora zamienia anaki na inne znaki, ktora jest przypisana chyba wszedzie... i moze wprowadzic zamienianie < i > na po prostu "" czy " " ![]() (zaraz poprawie i sie zobaczy raz jeszcze:D a wlasnie... przy kazdym $_GET[] mam dawac jakies strip tags itp ? Ten post edytował Dende 16.03.2007, 13:39:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
string strip_tags ( string $str [, string $allowable_tags]
Czyli tam gdzie GET to string. Ten post edytował Ociu 16.03.2007, 13:47:17 |
|
|
![]()
|
|
a czy funkcja
$tekst = ereg_replace (">", "" , $tekst); $tekst = ereg_replace ("<", "" , $tekst); $tekst = ereg_replace ("<", "" , $tekst); $tekst = ereg_replace (">", "" , $tekst); wystarczy ? bo jak dodalem do funkcji kodujacej, to przesaly wyskakiwac alerty... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zajrzałeś w ogóle do manuala?
![]() http://www.tworcy.nazwa.pl/flashblog/logowanie/logowanie.txt Zabezpiecz te pliki .htaccess'em (deny from all), żeby nie było bezpośredniego dostępu, a jedynie poprzez skrypt. W tym pliku txt masz nawet funkcję dla MySQL'a, która działa dokładnie tak samo jak addslashes. Zamienia ' na \', więc czemu z niej nie korzystasz?
Zamiast
możesz dać po prostu htmlspecialchars($tekst). Ciąg znaków zamieni się na encje. Przykład z manuala:
Możesz również użyc funkcji strip_tags" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, która obcina wszystkie tagi ze stringa. W obu przypadkach nie będzie możliwości dodania HTML'a czy tez JS'a. Ten post edytował myth 16.03.2007, 14:16:05 |
|
|
![]()
|
|
chyba moj blad w tym ze znaki zamienialem przy wysylaniu a nie odbieraniu
![]() juz poprawiam =) a tak pozatym pytanie... czy od strony przegladarki da sie cos zmienic wanych, np innych uzytkownikow ? dostac sie do bazy ? zmienic pliki na serwerze ? a ten plik .htacces mi zabrania calkowicie dostep ![]() jak np daje w folderze z emotkami, to mi nie pobiera ich przy ogladaniu strony =P i co z tym fantem zrobic ? a tak w ogole to wieeelkie dzieki =D bo teraz to az strach myslec co by bylo gdyby ktos inny wlazl i zaczal szalec ![]() Ten post edytował Dende 16.03.2007, 14:40:21 |
|
|
![]()
|
|
Oops, da się. Niechcący zmieniłem Ci login i inne takie.
![]() Masz taki plik http://www.tworcy.nazwa.pl/flashblog/edytu...krypt.php?id=10 i pewnie zapytanie..
..a powinnienes rozpoznawać użytkowników na podstawie sesji. Dlatego wcześniej przy poprawnym logowaniu zapisz sobie w sesji id_uzytkownika i potem w edytuj_uzytkownika_skrypt.php zapytanie:
|
|
|
![]()
|
|
ups
![]() juz poprawione... bo wiekszosc strony byla pisana jak nie mialem pojecia czym jest sesja =P cale zycie przejechalem na AS a teraz od tygodnia ucze sie php =) a juz wiem... bo skrypt jest w innym pliku ktory nie jest zinkludowany do strony ![]() ![]() A teraz druga czesc mojego pytania:D jaka jest wasza opinia na temat portalu ? grafika/funckjonalnosc, mozliwosci ? pomysl ? licze na solidna krytyke ]:-> Ten post edytował Dende 16.03.2007, 20:14:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Ciemno, szaro i ponuro.
Na pierwszy rzut oka nie wiadomo co jest czym. Klikam po jakiś wypływających do przodu obrazkach i za cholerę nie mam pojęcia: a. czyjego bloga w końcu czytam (oglądam?) b. czy klikam w "notkę", avatar czy jeszcze coś innego c. po kilkunastu sekundach mam ochotę zabić za nadmiar dwukropków doklejanych praktycznie przy każdym nagłówku. To tak po pierwszych 10 sekundach. Ogólnie całe usability leży i kwiczy. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Host 'p1.yoyo.pl' is blocked because of many connection errors; unblock with 'mysqladmin flush-hosts' in /var/www/www.xt.pl/include.php on line 4 1129Host 'p1.yoyo.pl' is blocked because of many connection errors; unblock with 'mysqladmin flush-hosts' strona bogata w tresc ale grafika troche slabo ![]() -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
to jest jakis error aliasu pod Opera.. nie mam pojecia skad on ale ten link dziala poprawnie http://www.tworcy.nazwa.pl/flashblog/
coz.. ze szaro i ponuro to oczywiscie celowo, zreszta tak samo jak digart czy deviant art glownie po to by nie odciagac uwagi od zawartosci (przepych grafiki tutaj jest niewskazany) a co do tego gdzie sie jest i klika ... wybaczcie za stwierdzenie ale to troche dziwne jak ktos nie wie gdzie kliknac, skoro wszystko jest popodpisywane ![]() z lewej 2 kolumny po kolei "uzytkownik / notka " z prawej "uzytkownik / komentarz" co jak co ale wydaje mi sie ze obsluga jest latwa jak budowa cepa... tym bardziej ze moja dziewczyna sie potrafila bez problemu po nim poruszyc ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Portal internetowy – rodzaj serwisu informacyjnego, dla którego nośnikiem jest Internet. Cechą charakterystyczną portalu jest zgromadzenie w jednym miejscu dostępu do różnorodnych usług, co ma zachęcać użytkownika do ustawienia adresu portalu jako strony startowej w przeglądarce www traktowania go jako bramy do Internetu. Zazwyczaj portal zawiera dział aktualnych wiadomości, pogody, katalog stron WWW, chat, forum dyskusyjne oraz mechanizmy wyszukiwania informacji w nim samym lub w zewnętrznych zasobach Internetu (wyszukiwarki internetowe). W celu przyciągnięcia większej ilości użytkowników portale oferują darmowe konta poczty elektronicznej, miejsce na strony WWW i dostęp do innych usług (np. multimedia, pobieranie plików, grupy dyskusyjne). Dla zarejestrowanych użytkowników mogą być dostępne dodatkowe usługi lub usługi o wyższej jakości niż dla użytkowników nierejestrowanych, choć w praktyce i ta może się okazać niska, co stało się jedną z przyczyn powstania wortali. Bez komentarza. --- jeśli nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia (bo to co tu napisałeś za takie uznać nie można) lepiej nie pisz nic revyag -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogólna ocena - 6/10
Jak dla mnie to za bardzo ciemno. Tekst się ciężko czyta. index.php?id=10¬ka=176 - wogóle nie pasuje Wyrużnij jakoś co drugi komentarz, że jest np. ciemniejszy. W rejestracji input'y są za durze. Spokojnie wystarczy font-size na 12 a tu jest bodajże 14 czy 15. Przyczik "wyślij" jest jakiś obskurny. Psuje klimat strony. Płeć dałbym w jednej linii. W kategoriach systemu gdzie użytkownik nie ma wejść bez odpowiedniego linka pododawaj index aby użytkownik nie widział co znajduje się w folderze. Tak np. w foto itp. W adminie poprostu musisz dodać plik index. Jest to jakiś rodzaj zabezpieczenia, marny ale jest. Ogólnie spox. Bardzo podoba mi się, ze wszystko trzymasz w index.php Bardzo ładne posunięcie. Ten post edytował Kildyt 27.03.2007, 07:03:19 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:53 |