Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [html] [mysql] Kodowanie strony
Kildyt
post 15.03.2007, 23:59:54
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam forumowiczów

Mam problem z polskimi literówkami.
Problem jest w tym, że gdzie niegdzie takie znaki są poprawnie wyświetlanie, a indziej źle. Problem zaczął się od tego, że najpier kod pisałem w niezaawansowanym programie i źle on kodował pliki, a ustawienie kodowania w opcjach było niemożliwe więc przerzuciłem się na dość zaawansowany program do pisania kodu - bluefish. Najpierw oczywiście sprawdziłem jak program koduje pliki, a jest to UTF-8. Nie chciałem wprowadzać zamentu w plikach i kodowanie w themie także ustawiłem na UTF-8.

Okazało się, że po starym programie w miejscach gdzie powinny być polskie znaki stoją jakieś inne - niezrozumiałe, więc pozmieniałem tam gdzie zauwarzyłem. Wszystko ładnie pięknie, ale do czasu.
Gdzie niegdzie w przeglądarce zamiast polskich liter są krzaczki, a w programie wychodzi na to, że powinno być dobrze. Wszystko pisze na domowych apachu (tam cały czas są krzaczki), a gdy skopiowałem pliki na serw to wszystko się okazało. Wie ktoś może jakim mi pomóc? Aha, i moja baza mysql jest także kodowana przez UTF-8, rekordy przez latin2 a krzaczki i tak wyskakują jak dodam przez cms-a. Proszę o pomoc.

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
BiRetis
post 16.03.2007, 12:06:38
Post #2

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Dwa sposoby: zapisuj plik z kodowaniem ISO-8859-2, tak zawsze robię i nie mam problemu jak dotąd.

Drgi sposób to zapisywanie pliku do bazy ze znakami specjalnymi zamiast polskich liter czyli zamiast & ma być & itd.

--------------------
Usługi internetowe - BiRetis

Aplikacje internetowe, bazy danych, strony WWW, FLASH, ochrona danych.
+Quote Post
MacPain
post 16.03.2007, 13:59:36
Post #3

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Jeżeli masz kodowanie utf-8 i przepuszczasz przez cms-a który ma kodowanie iso-8859-2 to nie dziw że zamienia ci polskie znaki na krzaczki.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:11