![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początku się przywitam
![]() Moje sprawa wygląda następująco: Istnieje index.php, który zawiera w sobie podstawowe rzeczy jak menu, inkludowane połączenie z bazą + pare innych rzeczy. W treści strony (defaultowo) chce wyświetlić 4 ostatnie rekordy z bazdy danych. Jednocześnie będące odnośnikami do strony z zawartością rekordu. Może zagmatwałem, wyobraźcie sobie index który zawiera 4 miniaturki gier flash. Aplikacje flash czerpane z zewnetrznych adresow, w bazie zapisane jako: ***
*** Miniaturki są czerpane z zewnetrznych adresow, w bazie w polu miniatura widnieje: http://jakis.serwer.com/obrazek.jpg i wyciagam to przez wpisanie ID aplikacji :
dalej analogicznie mogę sobie wyświetlić zalozmy miniature:
albo cala gre:
To na stronie... Teraz stworzyłem tabele w index.php w tresci strony - 2 wiersze i 2 kolumny. Chce zrobic tak by w tych polach tabeli wyswietlily sie ostatnie 4 dodane aplikacje flash tzn. ich miniatury (tak samo jak przy POST) z zewnetrznych linkow. Jednoczesnie chce by te miniatury prowadzily do tego samego index.php albo do index_pokaz.php w ktorym zostanie wyświetlona dana aplikacja (jedna z tych 4 ostatnich wyciagnietych z bazy na stronie glownej w tabeli) z tym, ze tu nie wchodzi w gre $_POST tylko $_GET (chyba?). Mam nadzieje ze wyrazilem sie dobrze i jasno ... tak jak na serwisach prezentujacych gry flash. Sa miniatury, po wejsciu w nie wyswietla sie gra. Moje pytania: 1. Jak wyswietlic ostatnie 4 rekordy (miniatry) przy uzyciu DESC 2. Jak (po wyświetleniu tych miniatur) zaznaczyc to ze dana miniatura o ID = ostatnim lub ID = przedostatnim itd. do 4 (dodanym do bazy) jest linkiem do strony zawierajacej aplikacje, której ID = ID miniatury w ktora uzytkownik kliknal na poprzedniej stronie 3. Z jakimi zmianami to sie wiaze jezeli chodzi o adresy tych "generowanych" podstron itp. Pozdrawiam. Ten post edytował Cienki1980 15.03.2007, 22:59:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.
2. zabardzo nie wiem o co Tobie chodzi Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chodzi o to zeby wyswietlac przy uzyciu POSTa tylko wyswietlac poprostu 4 ostatnio dodane.
W drugim pytaniu chodzi o to ze te miniatury zalozmy ze ostatnio dodane 4 aplikacje maja id w bazie: id_flash = 31 id_flash = 32 id_flash = 33 id_flash = 34 maja byc linkami prowadzacymi do strony ktora wyswietli np. id flash = 31 (aplikacje),jezeli uzytkownik kliknal w jedna z tych 4 miniatur a jej url jest przypisany do aplikacji id = 31. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do tworzenia linków prowadzących do gier można zrobić to tak ( zakładam, że wyciągasz dane o grach za pomocą zapytania pokazanego przez kossa):
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Y... Ja nie chce wyciagac miniatury i robic z niej linka poprzez podanie ID w input textarea, chce zeby po otwarciu strony glownej bezposrednio pojawily sie 4 ostatnie rekordy i linki do podstrony prezentujacej aplikacje przypisana tym 4 rekordom (ale jedną)
![]() Jezeli jest POST to musze cos wyslac a nie chce tego robic, chce zeby defaultowo na stronie wisiały 4 miniatury bedace linkami ... Ten post edytował parasite 15.03.2007, 23:12:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to wyciąga 4 ostatne aplikacje co do linków to ja Ciebie nie rozumiem, @cienki1980 nie podał żdanego przykładu na input czy textarea... Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no ale Ty w przykladzie uzyles post ktory wczesniej musial polegac na wyslaniu czegos do strony ktora prezentuje wyniki, a ja chce tylko wyswietlic (nie uzywajac post) ostatnie 4 tak zeby byle jednoczesnie linkami
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ale Ty w przykladzie uzyles post ktory wczesniej musial polegac na wyslaniu czegos do strony ktora prezentuje wyniki, a ja chce tylko wyswietlic (nie uzywajac post) ostatnie 4 tak zeby byle jednoczesnie linkami Hmm ja nie zauważyłem, że kossa podał w swoim zapytaniu coś pobieranego z POST. W drugim zrobił już bez tego, więc drugie zapytanie kossy z moim kodem powinno dać Ci 4ry linki z miniaturkami prowadzącymi do gier flash. -------------------- 404
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 09:25 |