Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Wymiana danych między serwerami w SOAP
cancer
post 15.03.2007, 13:27:55
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Mój problem wygląda następująco:

Mam dwa serwery www (apache) i dwie bazy danych w dwoch roznych miejscach w kraju i potrzebuje napisac jakas aplikacje ktora wymienialaby dane miedzy nimi. Konkretnie chodzi mi o to ze jakis skrypt A z serwera glownego A (do ktorego zainstalowanych modulow ja nie mam dostepu, bo to serv gdzies w GER) co jakis czas musi wyciagnac dane z bazy za pomoca jakiegos skryptu B z serwera B (baza nie jest wyciagnieta na zewnatrz). Myslalem o zastosowaniu SOAP tyle ze o ile sie orientuje (bo nigdy wczesniej tego nei stosowalem) to wymaga on obiektowki czyli serwera z conajmniej PHP5.
Niestety na serwerze A (glownym) jest PHP4 sad.gif, tylko na serwerze B jest php5.

Moja prosba: Niech mi ktos poradzi co w takim przypadku najlepiej zrobic i jak to wogole zrobic?questionmark.gif Help me please!

Dodam tylko ze o ile sie doczytalem na razie na necie to mozna to niby zrobic poprzez odpowiednio spreparowany naglowek http i poprzez gniazdo (np fun. fsockopen) wywolac zdlanei skypt na drugim serwerze, tyle ze ja nie wiem w jakisposob to wsyztsko powiazac sad.gif

Ten post edytował cancer 15.03.2007, 13:17:34

--------------------
"There Is More Then One Way To Do It" - Larry Wall
Go to the top of the page
+Quote Post
e1n
post 15.03.2007, 13:54:08
Post #2

-----

Z tego co sie orientuje to nuSOAP (taka biblioteczka do obslugi kilenta servera web servisu) jest napisana w php 4 jeszcze i z wykorzystaniem obiektowosci tej z php4 .Wiec nie widze przeszkod zebys z niej skorzystal, w necie jest multum tutoriali jak sie obchodzic z owa biblioteczka .
Pozdrawiam

--------------------
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.
+Quote Post
cancer
post 15.03.2007, 15:53:09
Post #3

-----

no tak też już czytałem i z tego co wyczytałem to jest znowu problem z nusoap pod php5? Najlepiej bylby chyab samemu zredagowac naglowek i po tcp albo ssl wyslac go do serwera, tylko nie wiem dokladnie jak taki naglowek poprawnie zredagowac aby soap obsluzyc tez... Wie ktos? Moze jakis sprawdzony link?

--------------------
"There Is More Then One Way To Do It" - Larry Wall
+Quote Post
e1n
post 15.03.2007, 17:24:16
Post #4

-----

Problem z NuSOAP pod php5 jest taki ze nazwa klasy soapclient wystepuje w php5 i w nuSOAP wystarczy w nu soap
zmienic ta nazwe na np soapclient2 i juz po klopocie , mi to zajelo ok 3 min.

Pozdrawiam.
P.S. A co do transportu SOAP po przez inne protokoly to na stronie Microsoftu widzialem kiedys jakis artykul .

--------------------
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.
+Quote Post
Jabol
post 15.03.2007, 17:40:16
Post #5

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Jest jeszcze PEAR::SOAP, który działa zarówno pod php4 jak i php5. Ma też opcje transportu przez smtp i jakieś jeszcze protokoły (nie wczytywałem się dokładnie, widziałem tylko pobieżnie).

Ten post edytował Jabol 15.03.2007, 17:40:57
+Quote Post
e1n
post 20.03.2007, 21:45:14
Post #6

-----

PEAR::SOAP'a szczerze nie polecam, dokumentacja jest po prostu skapa, zeby nie powiedziec ze nie ma jej wcale.
Dodatkowo ma w porownaniu z nuSOAP naprawde przecietne mozliwosci .

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:23