![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2006 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mój problem wygląda następująco: Mam dwa serwery www (apache) i dwie bazy danych w dwoch roznych miejscach w kraju i potrzebuje napisac jakas aplikacje ktora wymienialaby dane miedzy nimi. Konkretnie chodzi mi o to ze jakis skrypt A z serwera glownego A (do ktorego zainstalowanych modulow ja nie mam dostepu, bo to serv gdzies w GER) co jakis czas musi wyciagnac dane z bazy za pomoca jakiegos skryptu B z serwera B (baza nie jest wyciagnieta na zewnatrz). Myslalem o zastosowaniu SOAP tyle ze o ile sie orientuje (bo nigdy wczesniej tego nei stosowalem) to wymaga on obiektowki czyli serwera z conajmniej PHP5. Niestety na serwerze A (glownym) jest PHP4 ![]() Moja prosba: Niech mi ktos poradzi co w takim przypadku najlepiej zrobic i jak to wogole zrobic? ![]() Dodam tylko ze o ile sie doczytalem na razie na necie to mozna to niby zrobic poprzez odpowiednio spreparowany naglowek http i poprzez gniazdo (np fun. fsockopen) wywolac zdlanei skypt na drugim serwerze, tyle ze ja nie wiem w jakisposob to wsyztsko powiazac ![]() Ten post edytował cancer 15.03.2007, 13:17:34 -------------------- "There Is More Then One Way To Do It" - Larry Wall
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Koszalin/Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co sie orientuje to nuSOAP (taka biblioteczka do obslugi kilenta servera web servisu) jest napisana w php 4 jeszcze i z wykorzystaniem obiektowosci tej z php4 .Wiec nie widze przeszkod zebys z niej skorzystal, w necie jest multum tutoriali jak sie obchodzic z owa biblioteczka .
Pozdrawiam -------------------- Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2006 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak też już czytałem i z tego co wyczytałem to jest znowu problem z nusoap pod php5? Najlepiej bylby chyab samemu zredagowac naglowek i po tcp albo ssl wyslac go do serwera, tylko nie wiem dokladnie jak taki naglowek poprawnie zredagowac aby soap obsluzyc tez... Wie ktos? Moze jakis sprawdzony link?
-------------------- "There Is More Then One Way To Do It" - Larry Wall
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Koszalin/Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem z NuSOAP pod php5 jest taki ze nazwa klasy soapclient wystepuje w php5 i w nuSOAP wystarczy w nu soap
zmienic ta nazwe na np soapclient2 i juz po klopocie , mi to zajelo ok 3 min. Pozdrawiam. P.S. A co do transportu SOAP po przez inne protokoly to na stronie Microsoftu widzialem kiedys jakis artykul . -------------------- Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest jeszcze PEAR::SOAP, który działa zarówno pod php4 jak i php5. Ma też opcje transportu przez smtp i jakieś jeszcze protokoły (nie wczytywałem się dokładnie, widziałem tylko pobieżnie).
Ten post edytował Jabol 15.03.2007, 17:40:57 |
|
|
![]()
|
|
PEAR::SOAP'a szczerze nie polecam, dokumentacja jest po prostu skapa, zeby nie powiedziec ze nie ma jej wcale.
Dodatkowo ma w porownaniu z nuSOAP naprawde przecietne mozliwosci . -------------------- Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:23 |