![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałem się tylko zapytać jaki jest najlepszy sposób na przechowywanie ustawień. Użycie bazy danych w tym momencie będzie chyba bez sensu ( tabela konfiguracyjna wcale się nie powiększa ) więc zostają pliki. To teraz zostaje pytanie w jaki sposób zapisywać ustawienia i je wczytywać :?:
A zapisywać... Zrobić sobie schemat typu : Kod '... $config[\'ustawienie\'] = \'' . $config['ustawienie'] . '\'; ...' Ewentualnie można by było użyć var_export() co jest na pewno najlepszym rozwiązaniem Więc :?: Co stosujecie :?: Przeoczyłem coś :?: |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Pierwszym rozwiązaniem jakie stosowałem, był obiekt zawierający wszystkie możliwe ustawienia, jednak niektóre z ustawień nie powinny się zmieniać, więc takie rozwiązanie nie było najlepsze. Po jakimś czasie przesiadłem się na globalną tablicę, w której zawarte były wszystkie ustawienia, jednak i to rozwiązanie nie spełniło moich oczekiwań.
Obecnie używam pewnego rodzaju hybrydę. Niezmienne ustawienia zapisane są w pliku config.php, który zawiera deklaracje stałych, modyfikowalne ustawienia zapisuję w tablicy, a ustawienia, które powinny być zapamiętane w bazie. Np dane niezbędne do połączenia się z bazą zapisane są jako stałe, historia przeglądania stron w aktualnej sesji, w postaci tablicy, a informacje na temat aktualnie wyświetlanej strony (w stronicowaniu danych) lub informacje o sortowaniu konkretnej tabeli, przechowuję w bazie. W ten sposób nie muszę się martwić, że dane niezbędne do łączenia się z bazą zostaną nadpisane, mogę zrobić łatwą nawigację dla użytkownika oraz użytkownik nie musi zastanawiać się w jaki sposób posortowana była lista przed przejściem do edycji jakichś tam danych. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:29 |