Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php] Ustawienia
PiratNowegoPokol...

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Chciałem się tylko zapytać jaki jest najlepszy sposób na przechowywanie ustawień.
Użycie bazy danych w tym momencie będzie chyba bez sensu ( tabela konfiguracyjna wcale się nie powiększa )
więc zostają pliki. To teraz zostaje pytanie w jaki sposób zapisywać ustawienia i je wczytywać :?:
  1. <?php
  2. /*...*/
  3. $config['ustawienie'] = 'wartość';
  4. /*...*/
  5. ?>

A zapisywać... Zrobić sobie schemat typu :
Kod
'...
$config[\'ustawienie\'] = \'' . $config['ustawienie'] . '\';
...'

Ewentualnie można by było użyć var_export() co jest na pewno najlepszym rozwiązaniem
Więc :?: Co stosujecie :?: Przeoczyłem coś :?:
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 1)
batman

Grupa: Moderatorzy

Pierwszym rozwiązaniem jakie stosowałem, był obiekt zawierający wszystkie możliwe ustawienia, jednak niektóre z ustawień nie powinny się zmieniać, więc takie rozwiązanie nie było najlepsze. Po jakimś czasie przesiadłem się na globalną tablicę, w której zawarte były wszystkie ustawienia, jednak i to rozwiązanie nie spełniło moich oczekiwań.
Obecnie używam pewnego rodzaju hybrydę. Niezmienne ustawienia zapisane są w pliku config.php, który zawiera deklaracje stałych, modyfikowalne ustawienia zapisuję w tablicy, a ustawienia, które powinny być zapamiętane w bazie.
Np dane niezbędne do połączenia się z bazą zapisane są jako stałe, historia przeglądania stron w aktualnej sesji, w postaci tablicy, a informacje na temat aktualnie wyświetlanej strony (w stronicowaniu danych) lub informacje o sortowaniu konkretnej tabeli, przechowuję w bazie.
W ten sposób nie muszę się martwić, że dane niezbędne do łączenia się z bazą zostaną nadpisane, mogę zrobić łatwą nawigację dla użytkownika oraz użytkownik nie musi zastanawiać się w jaki sposób posortowana była lista przed przejściem do edycji jakichś tam danych.

--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:29