![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jak rozwiązujecie sprawę uploadu obrazka ? Mam na myśli następujacy scenariusz: User wypelnia formularz rejestracji w jakims serwisie spolecznosciowym, oczywiscie jak na dzisiejsze czasy nastalo isnieje tam pole typu FILE do zamieszczenia swojego zdjecia. To jest proste. Od teraz sprawa sie komplikuje: Co zrobic z poprawnie uploadowanym zdjeciem w wypadku gdy user zle wypelnil dane ? Zwracam mu formularz logowania ponownie razem z opisem bledow ktore popelnil podczas wypelniania, ale co ze zdjeciem ? W wypadku, gdyby sie poprawnie zarejestrowal, utworzylbym w bazie danych nowy rekord reprezentujacy tego wlasnie usera a w katalogu ze zdjeciami utworzyl plik nrusera.jpg. Problem w tym ze jeszcze nie wiem jaki user bedzie mial numer. Myslalem o trzymaniu zdjecia gdzies tymczasowo, ale nie mam pomyslu gdzie. Kolejny scenariusz: Piszesz sklep internetowy dla sredio sprytnego uzytkownika koncowego. Klient podczas ustalania specyfikacji zazyczyl sobie mozliwosc dodania trzech zdjecdo jednego produktu z poziomu panelu administracyjnego. Co zrobic gdy przy formularzu uploaduje wszystke trzy zdjecia, ale nie wypelni wymaganych pol opisujacych produkt ?. Mam nadzieje ze obrazowo przedstawilem problem. Generalnie chodzi o przechowywanie tymczasowe na serwerze uploadowanych zdjec, w celu pozniejszego polaczenia ich ze stosownymi rekordami w bazie (lub porzuceniu ich po okreslonym z gory czasie) Pozdrawiam i czekam na pomysly |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zdjęcia są przechowywane podczas uploadu w folderach tymczasowych PHP, takich jak tmp. Musisz utworzyć takie foldery z odpowiednimi uprawnieniami zapisu.
-------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja rozumiem jak dziala upload zdjec, chodzi mi o to zeby odciazyc usera od ponownego uploadu zdjecia na serwer przy koniecznosci ponownego wypelnienia tego samego formularza
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Koszalin/Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co mi wiadomo w php mozna sprawdzic nazwe pliku tymczasowo trzymanego w cachu servera.
Cos w stylu
-------------------- Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 23:54 |