Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

3 Stron V  < 1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Delphi dla PHP (PHP VCL), Filmiki
starach

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

A jaką cenę zadeklarowali ?
Go to the top of the page
+Quote Post
mario_salsa

-----

Juz mozna pobrac wersje trial. Jest ona jednodniowa!!!!

194 euro za wersje elektroniczna
+Quote Post
kwiateusz

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

ściągnąłem, napisałem aplikacje z video tutoriala i przestraszyłem się kodu... nie dość że tabelki to wszystko w htmlu było pisane raz mała, raz dużą zależnie chyba od humoru tego ide... taka próbka poniżej

1. <!-- Unit1 begin -->
  2.  
  3. <html >
  4. <script type="text/javascript" src="vcl-bin/js/common.js"></script>
  5. <title>Unit1</title>
  6. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
  7. <script type="text/javascript">
  8. <!--
  9. function Button1ClickWrapper(event, hiddenfield, submitvalue, wrappedfunc)
  10. {
  11.  
  12. var event = event || window.event;
  13. submit1=true;
  14. submit2=true;
  15. if (typeof(wrappedfunc) == 'function') submit1=wrappedfunc(event);
  16. hiddenfield.value = submitvalue;
  17. if ((hiddenfield.form.onsubmit) && (typeof(hiddenfield.form.onsubmit) == 'function')) submit2=hiddenfield.form.onsubmit();
  18. if ((submit1) && (submit2)) hiddenfield.form.submit();
  19. return false;
  20.  
  21. }
  22.  
  23. -->
  24. </head>
  25.  
  26. <body style=" margin-left: 0px; margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 0px; " >
  27. <form style="margin-bottom: 0" id="Unit1" name="Unit1" method="post" action="/unit1.php">
  28. <table width="800" style="height:600px" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" ><tr><td valign="top">
  29. <div id="Button1_outer" style="Z-INDEX: 0; LEFT: 240px; WIDTH: 104px; POSITION: absolute; TOP: 75px; HEIGHT: 37px">
  30.  
  31. <input type="submit" id="Button1" name="Button1" value="Button1" onclick="return Button1ClickWrapper(event, document.forms[0].Button1SubmitEvent, 'Button1_Button1Click')" style=" font-family: Verdana; font-size: 10px; height:37px;width:104px;" tabindex="0" /><input type="hidden" id="Button1SubmitEvent" name="Button1SubmitEvent" value="" />
  32. </div>
  33. <div id="Edit1_outer" style="Z-INDEX: 1; LEFT: 19px; WIDTH: 181px; POSITION: absolute; TOP: 76px; HEIGHT: 21px">
  34. <input type="text" id="Edit1" name="Edit1" value="gfjgfjfj" style=" font-family: Verdana; font-size: 10px; height:20px;width:181px;" tabindex="0" />
  35. </div>
  36. <div id="ListBox1_outer" style="Z-INDEX: 2; LEFT: 19px; WIDTH: 185px; POSITION: absolute; TOP: 108px; HEIGHT: 260px">
  37. <select name="ListBox1" id="ListBox1" size="4" style=" font-family: Verdana; font-size: 10px; height:258px;width:185px;" tabindex="0" ><option value="0">gfjgfjfj</option></select>
  38. </div>
  39. </td></tr></table>
  40. </form></body>
  41. </html>
  42. <!-- Unit1 end -->

no ale tworzy się szybko :] tyle że jakość wyniku jest gorzej niż mierna
+Quote Post
mario_salsa

-----

Kod jeszcze nie taki straszny. gdyby wyrzucic zapisy stylow to w kilka minut mozna go zoptymalizowac.
A moze istnieje opcja generowania css i trzeba gdzies ja wlaczyc?
W czwartek przetestuje wersje demo i podziele sie uwagami.

Pozdrawiam
+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(mario_salsa @ 28.03.2007, 08:54:06 ) *
Kod jeszcze nie taki straszny.
Żartujesz prawda?
Przecież kod pokazany przez ~kwiateusza to totalny syf.

Cytat(mario_salsa @ 28.03.2007, 08:54:06 ) *
gdyby wyrzucic zapisy stylow to w kilka minut mozna go zoptymalizowac.
Chyba nie po to jest edytor/IDE żeby potem trzeba było ręcznie po nim poprawiać?
+Quote Post
kwiateusz

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

szczerze, nawet nie doszedłem do tego gdzie moge ten kod poprawić...
+Quote Post
mario_salsa

-----

poprawiony kod recznie - wymaga tylko wyrzucenia definicji stylow do css-a
  1. <!-- Unit1 begin -->
  2.  
  3. <html >
  4. <script type="text/javascript" src="vcl-bin/js/common.js"></script>
  5. <title>Unit1</title>
  6. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
  7. <script type="text/javascript">
  8. <!--
  9. function Button1ClickWrapper(event, hiddenfield, submitvalue, wrappedfunc)
  10. {
  11.  
  12. var event = event || window.event;
  13. submit1=true;
  14. submit2=true;
  15. if (typeof(wrappedfunc) == 'function') submit1=wrappedfunc(event);
  16. hiddenfield.value = submitvalue;
  17. if ((hiddenfield.form.onsubmit) && (typeof(hiddenfield.form.onsubmit) == 'function')) submit2=hiddenfield.form.onsubmit();
  18. if ((submit1) && (submit2)) hiddenfield.form.submit();
  19. return false;
  20.  
  21. }
  22.  
  23. -->
  24. </head>
  25.  
  26. <form id="Unit1" name="Unit1" method="post" action="/unit1.php">
  27. <input type="submit" id="Button1" name="Button1" value="Button1" onclick="return Button1ClickWrapper(event, document.forms[0].Button1SubmitEvent, 'Button1_Button1Click')" /><input type="hidden" id="Button1SubmitEvent" name="Button1SubmitEvent" value="" />
  28. <input type="text" id="Edit1" name="Edit1" value="gfjgfjfj" />
  29. <select name="ListBox1" id="ListBox1" size="4"><option value="0">gfjgfjfj</option></select>
  30. </form></body>
  31. </html>
  32. <!-- Unit1 end -->

to jest kod po optymalizacji i nie widze w nim strasznego. Usunalem tylko definicje stylow oraz <div>. Pozatym np margin recznie bysmy wpisali margin: 0px a borland robi dla kazdego boku. Wynika to z ustawiania wlasciwosci w kontolce wlasciwosci komponentow.

borland stosuje metode ze opakowuje wszystko w divy i dopiero te sa odpowiednio pozycjonowane i opisywany wyglad. Zgadzam sie ze nie jest to najlepsze ale nazywanie tego "syfem" to chyba przesada.
Pozatym czesc definicji stylow jest zbedna ale prosze zobaczyc o szczegolowosc opisywania wygladu. \my najczesciej nie uzywamy tych opcji gdyz bierzemy standardowe wartosci.

Moim zdaniem ten kod jest wyjatkowo czysty jak na tworzony automatycznie. Recznie mozna zawsze cos poprawic nawet po programiscie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Dla porownanie zobaczcie sobie co generuje Front Page lub zapiszczie dokument worda do html to dopiero jest czarna skzynka.

No i pozostaje jeszcze jedna rzecz do wygenerowania tego skryptu nie trzeba bylo napisac zadnej linijki kodu do css. wszystko da sie ustawic we wlasciowsciach kontrolek i dokladnie ustawic polozenie i wyglad elementow.

A co do stwierdzenia ze po to jest ide aby nie trzeba recznie poprawiac to moje zdanie jest takie:
jak chcesz aby cos zostalo zrobione dobrze - zrob to sam (tylko czy zawsze potrzeba optymalnego kodu).

kod wygenerowany przez delphi for php dziala i ja nie widze potrzeby jego optymalizacji przy tym typie strony.
Jak wpadniemy w podobny tok myslenia to po co uzywac np smarty gdyz samemu mozna zrobic szybsze szablony (bez narzutu bibliotek)
Smarty lub innych bibliotek i komponentow uzywa sie aby bylo latwiej i szybciej, I po to tez jest ide aby bylo latwiej programowac a nie aby kod bral udzial w konkursie na najbardziej optymalny.

Mysle ze udzielilem odpowiedzi na obydwa posty (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Zeman

-----

Witam,

Na początek witam wszystkich jako nowy grupowicz.

Jako ze polowe życia spędzilem z IDE Delphi, a dodatkowo klepię w PHP, jestem mocno zainteresowany tematem. Jednodniowy trial nie starczy mi na testowanie całego edytora, wiec postanowiłem poczekać na opinie innych, żeby wiedzieć na czym się skupić przy testowaniu.

Póki co widzę argumenty za:
- bardzo dobre IDE (bynajmniej z moimi przyzwyczajeniami)
- szybkie tworzenie wizualne
- debugger
- wspomaganie AJAX, w sumie z tego co prezentowały filmiki przezroczyste dla programisty.

Obawy:
- co się kryje za AJAXowym wspomaganiem - przypisanie $this->ListBox1->Items[] = $this->Edit1->Text; wyglada fajnie, jednak powstaje pytanie ile musi serwer mielić, żeby odtworzyć odpowiednie zmienne żeby dokonać przypisania, a może wszystko jest ładowane do sesji...
- czy będzie OTA (Open Tools API)
- wydajność - czy projekt zrobiony za pomocą tego narzędzia nie będzie katował serwera
- czy nie będzie problemu z przeniesieniem projektu na serwer u providera, bo wiadomo, że u providera są takie a takie ograniczenia, nie można przestawiać php.ini ani często nawet używać ini_set();

Ponadto nakłaniam innych żeby położyli swoje mikro-aplikacje testowe na serwer i dali linki.

Co do kodu generowanego automatycznie to moim zdaniem nie jest aż tak źle, a może jednak jest wspomaganie stylami i da się gdzieś przestawić, żeby w inspektorze obiektów wybierać klasę.

Pozwiodronka,
Zeman.

Trial zmieniony na 14-dniowy jakby ktoś jeszcze nie wiedział
+Quote Post
Dandelion

-----

spojrzmy na visual.studio express edition microsoftu tam tez kod stylow jest syfny. Ale reczne poprawianie + masterpages + osobne pliki stylu i jest cacy

Ten post edytował Dandelion 4.04.2007, 23:06:04
+Quote Post
Zeman

-----

Od kilku dni w sumie nic konkretnego o D4PHP...
Może ma już ktoś jakieś uwagi? Jakieś problemy z położeniem na serwer? Żadnych problemów?
+Quote Post
sztosz

-----

Może nikt nie używa...? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
Zeman

-----

Trochę szkoda bo narzędzie warte uwagi. Na grupach news:pl.comp.lang.delphi i pl.comp.lang.php też sprawa ucichła, nikt specjalnie konkretów nie dał, a ja zdążyłem zainstalować triala 1-dniowego po tym żeby za moment się dowiedzieć że wyszedł 14-dniowy. Nic nie zdążyłem przetestować.
+Quote Post
Sh4dow

-----

Testowalismy tego jedno dniowego triala w pracy. IDE naprawde fajne, przeciaganie ustawianie taki jak dla mnie bajerek ale mozna sie przyzwyczaic. Ale predkosc nie jest wolna, jest to istny złodziej czasu, mocy CPU i pamieci (dzieki przeglądarce).
Jesli ktos duzo siedzi w delphi to zauwazy, że tak sie wyraże naleciałości na PHP. Sposób kodowania, wszystko jest obiektem, kazdy buton pole formularza. Na pierwszy zut oka ciezko jest sie doszukac jakiejs logiki. Duzo Javascriptu i ajax'a, moim zdaniem za duzo.
Po pol godzienie klikania IDE nie przekonalo nas do siebie wogole i wywalilismy je. Do tego cena w wysokosci 250 &euro; (jesli dobrze pamietam) to duzo. Przyjemniej sie pracuje z Zend'em ktory jest nie duzo drozszy, ale wiem chociaz co tu sie dzieje bo ja to pisze. A jak na automat to kod jest w miare do przyjecia, chociaz ja nie potrafił bym tego tak zostawic.
Ale jesli mozna by z tym budowac szablony z Javascriptem do wlasnego kodu to mogło by być to naprawde ciekawe. No i nie wiem, ale nie znalazlem wersji dla linuxa wiec osobiscie nie moge klikac dluzszy czas bo sprawdzalem u kumpla biurko obok.
+Quote Post
lopez86

-----

Za niedługo wymyślą automat do hakowania po necie (graficznie) przycisk włam się na serwer itd .

Czego to ludzie nie wymyślą. Ja bym tego softu "kijem nie dotknął" i nie polecam bo to ogranicza wiem z doświadczenia z Vc++.

Niby przyśpieszy czas ale gdy piszemy wszystko sami to za każdym razem robimy to coraz szyciej i się rozwijamy , czas wcale nie jest taki straszny może 20% zysku biorąc pod uwagę i tak musimy sprawdzić kod i dopisać co trzeba bo przecież nie ma i nie będzie napewno graficznego przycisku który wygeneruje skomplikowane wyrażenie regularne albo ciekawą pętelkę zidywidualizowaną do danego przypadku.

PoZdRo LoPeZ
+Quote Post
drbane

-----

Ciekawe podejście. Miliony programistów na całym świecie od kilkunastu lat używają narzędzi Borlanda. Powstało miliony aplikacji profesjonalnych i amatorskich dzięki ich narzędziom. Praktycznie kiedy pojawiło się Delphi to była rewolucja, bo programista mógł poświęcać czas na projektowanie aplikacji i szlifowanie kodu, a nie pisanie kolejnego "frameworka" który automatyzował tworzenie okienek i obsługę jego elementów. Czas tworzenia aplikacji skrócił się o tyle o ile trzebabyło go poświęci na tworzenie samego interfejsu.

Co do przejścia na Delphi for PHP, oczywiście, hardcorowcy zostaną przy własnych produkcjach, ale jestem w 100% przekonany że powstaną także dobrze przygotowane teamy, które będą znały framework D4PHP na wylot i które będą mogły tworzyć bardziej zaawansowane aplikacji w znacznie krótszym czasie.
Jakość kodu - w końcu do pascalowego Delphi też się ludzie przyzwyczaili i tak jak już pisałem, pozwoliło to na stworzenie wielu ciekawych aplikacji.

Jestem ciekawy ile samozaparcia będą mieli programiści którzy tworzą aplikacje w "tradycyjny" sposób (bez wsparcia RAD). Niezbyt poważne są argumenty że PHP to na tyle "zaawansowana" technologia że żadnym RAD się tego nie da opanować i tylko pisanie własnych (lub korzystanie z cudzych) frameworków to jedyna, słuszna droga na stworzenie profesjonalnej aplikacji.
Aplikacje webowe są coraz bardziej zaawansowane, to już nie proste CMSy w który wystarczył formularz+wyświetlanie kategorii+zapis/odczyt z bazy danych.

Ja, jako user PHP bardzo cieszę się z tego że tak znana i UZNANA firma jak Borland w końcu raczyła wesprzeć społeczność PHP i dała nam takie narzędzie. Cena wydaje mi się bardzo przystępna, 200-300 euro to niezbyt wiele za taką aplikację.

To na tyle. Nie jestem nie wiadomo jakim entuzjastą D4PHP, ale wydaje mi się że nie które głosy były na poziomie SuperExpresu;)

Ten post edytował drbane 14.04.2007, 22:08:23
+Quote Post
.radex

-----

Jak dla mnie to jest..... Fajne i wygodne, ale żeby dawać 250€ na coś co generuje tak słaby kod.... Załamka..... Borlnad tworzy może wygodne ale słabe (pod względem optymalizacji) IDE

no a po za tym - od czego są frameworki?

Ten post edytował radex_p 15.04.2007, 08:28:00
+Quote Post
drbane

-----

(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) a od czego są RAD?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
sztosz

-----

Wszystko zależy od tego czy chcesz szybko stworzyć aplikację, czy strasznie wydajną z pięknym kodem. Jak możesz sobie pozwolić na nie najszybszy kod (ale nie koniecznie wolny) który chcesz szybko stworzyć to aplikacje RAD są do tego najlepszym wyborem. tylko trzeba się nauczyć je wykorzystywać. A do PHP chyba nie ma inneg RAD'a na razie, może aplikacja Borlanda nie jest najlepsza, ale na pewno potrafi bardzo przyspieszyć pracę.
+Quote Post
.radex

-----

Może. ale ja jestem co do tego negatywnie nastawiony - używając frameworków masz szybką aplikację, a i tak szybko się pisze. Są wysiwygi, a komponenty sam możesz dorobić jako extension i podpiąć do frameworka. A nie jakieś "ulepszacze". (możecie uznać mnie za "staromodnego", ale ja preferuje programowanie "tradycyjne" - choć nie do końca bo mówię tu o gotowym frameworku)
+Quote Post
sztosz

-----

Przyznam się, że jeżeli chodzi o PHP, to i może masz rację, że framework też dobry (albo lepszy). Pisałem ogólnie o RAD i raczej myślałem o C (++, #, etc) i Delphi. Dopiero później sobie uświadomiłem, że jednak PHP to trochę inna para kaloszy, trochę prostsza robota (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Co innego napisać prostą aplikację (z GUI, względnie HTML'owskim GUI (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) bez RAD w PHP, a co innego w C++ (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post

3 Stron V  < 1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2026 - 08:21