![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Pisze własną księgę gości i mam w niej sporo wpisów i chciałem je podzielić aby wyświetlało się po 10 postów na stronie z możliwością przełączania na wcześniejsze. Czyli wstawić pod takie standardowe wyliczenie 1 2 3 4 5 w zależności ile tych dziesiątek wpisów jest. W związku z tym napisałem skrypt w postaci:
I jak opisać ostatnią linijkę, aby po wciśnięciu liczby $kk liczba $k przybierała wartość taką jaką powinna (1 lub 2 lub 3 lub 4 lub 5...)? W pliku tekst.txt jeden pod drugim są wpisane kolejno wpisy od najnowszego do najstarszego. Proszę o jak najszybszą pomoc ![]() -------------------- Kompleksowe i profesjonalne tworzenie stron www
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
było milion razy, wyszukiwarki się naucz używać
no i czemu na plikach? bazy danych nie ma na serwerze? Ten post edytował devnul 12.03.2007, 19:12:48 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 95 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
stronnicowanie hm
polecam : http://forum.php.pl/index.php?showtopic=35498 zobacz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ale mi chodzi o stronicowanie tekstu z pliku *.txt, nie z bazy MySQL. Czekam dalej na pomoc
![]() -------------------- Kompleksowe i profesjonalne tworzenie stron www
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czekam dalej na pomoc Zrób to na iteratorach ![]() ![]() Na tej stronie napisałem banalny iterator do obsługi pliku tekstowego. Na końcu tej strony (strona 5. arytkułu) wspominam o LimitIterator w kontekście użycia go właśnie z iteratorem chodzącym po pliku. Rozwiąże to Twój problem i będziesz miał bardzo fajne i elastyczne rozwiązanie. Miłej lektury. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Ale mi chodzi o stronicowanie tekstu z pliku *.txt, nie z bazy MySQL Klasa do ktorej cie odeslano rownie dobrze radzi sobie z plikami, a raczej tablicami. A ty jak widze ten plik i tak robijasz na tablice wiec nie ma problemu. Wystarczy tylko ze przejrzysz dolaczone do paczki przyklady - jest tam i taki co operuje na tablicy.ps: by rozbic plik na tablice uzyj file() a nie jak teraz kombinacji alpejskiej ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 09:57 |