![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeszcze mało miałem do czynienia z obiektami i mam problem jak zrobić dziedziczenie
załóżmy że mam 2 klasy: uczeń i nauczyciel w każdej z tych klas będzie zmienna (tablica), konstruktor no i funkcje no i funkcje (pobierz_dane, dodaj, usuń, zmień) jak chciałbym zrobić klasę podstawową np. osoba a uczeń i nauczyciel jako dziedziczące to w w osoba byłyby funkcje a w uczeń i nauczyciel dziedziczyłyby te funkcje no i miały swoje konstruktory, oraz swoje tablice na dane) no i problem jest z klasą osoba, nie bardzo wiem jak ją utworzyć część klas bez dziedziczenia
głównie problem jest w tym że: 1. mam wywołania new Nauczyciel i new Uczeń, jak to zrobić w klasie ogólnej 2. w obu klasach są zmienne $zUczenTab = array ... i $zNauczycielTab = array ... (mają różne komórki) a czy da się zrobić tak sprawnie żeby odziedziczone funkcje działały na tych zmiennych (bez przekazywania parametrów do funkcji) ogólnie rzecz biorąc zastanawiam się jak zrobić klasę rodzica - Osoba na podstawie wyżej podanych fragmentów klas, żeby mogły po niej dziedziczyć pewnie to wszystko zamotałem, ale może ktoś z Was pomoże mi ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:31 |