![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 535 Pomógł: 27 Dołączył: 3.05.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Chciałbym aby:
Wybierało mi z tabeli znajomi informacje kto (zalogowany user) i kogo (osobe którą ma wyświetlić) następnie pobiera tabele zdjecia i wyświetla ostatnie zdjęcia tych osób maxymalnie 5 np. Prosze o pomoc bo troche już kombinuje no i potrafie tego napisać. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odpowidź na podstawie tego co napisałeś to już sam sobie udzieliłeś w swoim opisie.
Podaj strukturę tabel na jakich pracujesz aby ktoś z Forumowiczów mógł Tobie pomóc napisać zapytanie sql. Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 535 Pomógł: 27 Dołączył: 3.05.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Struktura tabel jest taka:
znajomi id | kto | kogo zdjecia id | user | foto | data | czas |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2007 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy dokładnie Cię zrozumiałem ale to wyświetli Ci 5 zdjęć ostatnich 5 userów...
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuje za pomoc ale takie coś też potrafie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli jest 5 ostatnich a chcesz tylko jedno to zmień na limit 1
![]() Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jaki limit ? Jak dam limit wyświetli mi jedno zdjęcie! Potrzebuje aby wyświetliło mi ostatnią fotke każdego ze znajomych tak to powiem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2007 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to nie dawaj limitu na zapytaniu sql dotyczacym znajomych wtedy wyswietli wszystich a na zdjeciach usatw limit ze ile ostatnich zdjec ma wyswietlic...pamietaj ze w drugim zapytaniu sprawdzasz tylko fotki danego usera....
chyba o to chodzilo.... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinno działać, tyle że mi osobiście nie podoba się umieszczanie mysql_query() w jakiejkolwiek pętli. Tyle że nie mam teraz pomysłu jak to zoptymalizować ![]() -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Taki kod mam jaki dał kolega wyżej:
Ale daje błąd: Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in d:\usr\apache\httpd\html\pokaz.php on line 204 Chodzi o to drugie zapytanie :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W zapytaniu SQL brak klauzuli FROM.
Raportuj sobie błędy wyświetlając zmienną zawierającą zapytanie oraz korzystaj z mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Schematycznie:
Ten post edytował JaRoPHP 9.03.2007, 07:44:35 -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
Taki kod
Jak zrobić aby przesortować to co wyświetla tak aby pokazywało od ostatnio dodanego zdjęcia? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:49 |