![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam problem z wyswietlaniem obrazkow w html.
Problem polega na tym ze obrazki maja rozną wysokosc i szerokosc. Raz są pionowe, raz poziome, a innym razem kwadratowe. A ja mam scisle wyznaczony obszar w ktorym obrazek musi sie zmiescic. Oczywiscie obrazki sa zazwyczaj wieksze niz wyznaczony obszar. Jak je formatowac aby były w naturalnych proporcjach a nie były zniekształcone, bo wiadomo, ze moge dac width="100" i height="100" i wtedy niby dobrze...tyle że tylko obrazki kwadratowe. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków |
Poszukaj na forum o tworzeniu miniaturek.
pozdrawiam, Wojtek. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ok,
ale bez użycia php, sam html ? chcę wyswietlac obrazek w pewnym obszarze (okienku) i chcę aby mi się zawsze mieścił, bez względu na to jaki jest duży, i aby nie wychodził poza wyznaczony obszar ? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2006 Ostrzeżenie: (20%)
|
potrzebny jest php
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%)
|
w samym html możesz to zrobić tak, że podajesz tylko jeden wymiar, a drugi sam się proporcjonalni dopasuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
w samym html możesz to zrobić tak, że podajesz tylko jeden wymiar, a drugi sam się proporcjonalni dopasuje. Dokładnie, to już sprawdziłem. Działa fajnie, tyle, że opera nie obsługuje tego dobrze. A czy nie da się np władować obrazka w tabelę, i zrobić jakoś tak, żeby nie mógł rozciągnąć tabeli poza zdefiniowany obszar ? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków |
Może div ? width i height (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Mozesz zrobić tak że obrazki przerobisz w jakimś programie do edycji grafiki, gdzie ustawisz rozmiar wg wysokości lub szerokości, następnie na stronie zdefiniujesz na stałe drugi wymiar.
Chyba zamotałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/dry.gif) może przykład. masz obrazek o wymiarach x=100 y=50, a drugi x=50 y=100 * w programie do grafiki skalujesz oba do y=50, * następnie na stronie ustalasz wymiary obrazka na stałe na x=50 co z tego otrzymasz? obrazki o wymiarach proporcjonalnych będą miały 50x50 te ktore mialy jeden bok dluzszy beda mialy wolne paski bo bokach, nie wypełnią w całości pola, ale nie zostaną rozciągnięte, i dzięki temu nie porozpychają Ci strony. Albo tak:
Polecenie pozwala wyciąć z elementu pewien jego fragment (o kształcie prostokąta), a następnie wyświetlić go na ekranie.
obrazek będzie przycięty ale wypełni w całości założony obszar (wcześniej i tak możesz je przygotować do odpowiednich wymiarów - tak, żeby najkrótszy bok był wymiarów pola, gdzie chcesz ten obrazek umieścić) Ten post edytował vokiel 14.03.2007, 18:43:01 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 23:40 |