![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 137 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2004 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam następujący problem
Mam strone - taki maly serwis zrobiony na Cake PHP ja go nie robiłem, ale teraz musze go zmodernizować poprzez zmiane nazwy jednej z tabeli głównych: np. teraz jest wiadomosci a w bazie jest nowa tabela o nazwie wiadomosci_new i pzrejrzalem wszystkie pliki od tego cakephp i nie wiem w ktorych miesjcach to trzeba pozmienieniać a bardzo mi na tym zależy. Może znalazła by sie osoba która zna sie na tym CakePHP, i na podstawie mojego kodu serwisu by mogła wskazac mi miejsce gdzie należy pozmieniac nazwe tej tabeli. Najlepiej bym prosil kontakt na maila : haryb@tlen.pl, gg:3165026, lub na forum odpowiedz. pzodro haryb |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ile mnie pamiec nie myli to musisz zmienic w modelu. Chyba wlasciwosc sie nazywala $useTable ale nie jestem pewny przegladnij sobie API cake.
-------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 137 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2004 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Juz przejrzałem całą dokumentacje i kod linijka po linijce ale nie znalazlem miejsca by to zmienic , niby taka prosta sparwa ale jeśli nic sie nie pisało nigdy w cakephp i do tego ma sie cos zmieniac w czyims kodzie to juz nie jesttakie proste.
Może jest mi ktoś w stanie pomóc - odwdzięcze sie!! pozdro haryb |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeciez CI pisalem dodaj do modelu taka wlasciwosc $useTable = "nazwa twojej tabeli w bazie danych";
-------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
SUPER:) SongoQ DZIEKI - faktycznie dodałem tą własciwość i ruszyło na nowj nazwie tabeli a ja pzreszukiwalem i zmienialem w wszystkich miejscach nazwe modelu, z controleram kombinowalem a tutak wystaczy jedna ta linijka w pliku modulu.
Jeszcze raz dziekuje i zaraz biroe sie za testy czy wszystko juz teraz chodzi jak trzeba. pozdro haryb W jaki sposób zrealizować zapis do bazy zmiennej? Mam tabele i w niej kolumnie wskaz i chce zapisać ale jako zmienna ukryta cos jak hidden wartosc 1 i nie wiem jak to zrobi w tym cakePHP w zwykłym strukturalnym PHP zajelo by mi to minute a tutaj muzdze od 2 godzin i nic nie wychodz. pozdro haryb |
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ok udało sie:)
Teraz mam kolejne banalne pytanie na które nie mogę znaleśc odpowiedzi - mam nastepująca definicje modelu:
i teraz jestem w widoku favorites gdzie mam plik index.thml i chce wyświetlić w nim dane ale z tabeli "motors" która w tym modelu nie wystepuje i jako tako nie ma swojego modelu. Czy można jakąs ja podpiąc pod ten model Favorite by była widoczna w nim ta tabela motors bez tworzenia dodatkowego osobnego modelu dla tej tabeli? pozdro haryb Ten post edytował haryb 12.03.2007, 10:59:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:52 |