![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 10 Dołączył: 24.01.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem z kodowaniem znaków rosyjskich badz arabskich. Strona jest kodowana w UTF-8. Wysyłam ze stronki dane do bazy, po wyciagnieciu z bazy sa same pytajniki -> ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W dodatku polskie "ogonki" czy tez np. francuski po tej operacji wyswietla bez problemu. Czy jest to problem wersji MySQL? - wersja 3.23.58, natomiast PHP - 4.0.6. I co w takim razie zrobic by obsługiwac znaki w tych jezykach?? Pozdrawiam, kusiu |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 20 Dołączył: 20.04.2004 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Jak wysyłasz zapytanie do bazy - dopisywanie to jaką masz ustawioną stronę kodową na stronie z formularzem?
2. Po wysłaniu do bazy otwórz bazę w phpMYadmin i edytuj wpis i co wtedy tam masz ![]() Ja na podobnej konfiguracji testowałem to w domu i działa. Teraz to chodzi na php 4 i mysql 5 i też działa dobrze więc to raczej nie jest problem wersji php i mysql. razcej masz gdzieś błąd w ustawieniach stron kodowych.\ Ja wysyłam cyrulice z e strony na której mam kodowanie iso-8859-02 i wszystkoi w bazie się zapisuje dobrze. Natomiast wyjęte dane z bazy wyswietlam na stronie z kodowaniem utf-8 i wtedy jest ok. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 07:57 |