![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No właśnie jak dotąd mimo że używałem smarty do tworzenia widoków i operacje do wykonywania na bazie danych w osobnych klasach ale łączyłem to zawsze na zasadzie
w danym pliku. Aktualnie chciałbym to obsłużyć trochę inaczej. Czytając wprowadzenie do MVC i parę innych doszedłem do wniosku że najlogiczniej byłoby stworzyć klasę która przyjmie wszystkie dane typu GET, POST, COOKIES, może jeszcze coś z SERVER, sprawdzi pod kątem zawartości pozamienia znaki na encje. itd. Później sprawdzi w pliku konfiguracyjnym jaka akcja jest przypisana do danej zmiennej lub wartości tej zmiennej i ją wywoła. Tylko nie bardzo wiem jak się za to zabrać od strony kodu. Głównie jaka miałaby być konstrukcja pliku konfiguracyjnego. Nie wiem czy w dobrą stronę kombinuję no i ma kodową pustkę w głowie... -------------------- "Nie masz żadnej szansy, ale ją wykorzystaj" Arthur Schopenhauer
wiersze |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co bawić się w wybieranie z pliku konfiguracyjnego. Formatuj jednolicie z Konwencją nazewniczą klas np. HomeController
![]() ![]()
Pomijam ładowanie pliku z klasą ![]() ![]() -------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chyba rozumiem o co Ci chodziło(co mnie pociesza, że może nie jestem aż tak głupi)
ale czy uda mi się realizować to kodem, hmm tego już taki pewny nie jestem. W każdym razie dzięki za podpowiedź. -------------------- "Nie masz żadnej szansy, ale ją wykorzystaj" Arthur Schopenhauer
wiersze |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja też nie załapałem o co ci chodzi za bardzo. To starałem się jakoś trafić
![]() -------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Ja proponuję ściągnąć jakiś prosty framework i na jego postawie pisać. Dla przykładu code igniter czy cakephp.
A co do samego problemu, pytasz o ogólną budowę frameworka. Pobranie nazwy kontrolera to nie taka prosta sprawa. Ja pisząc framework rozpisałem to tak: Request obsługuje cookie, get, post, server, to przechodzi przez kontroler, który sprawdza, czy istnieją takie kontrolery, akcje, widoki ew. templaty, potem dispatcher. Najlepiej będzie jak przejrzysz te frameworku wspomniane wyżej. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przejżyj sobie tak jak poleca Ci to Ociu jakiś prosty framework. Cake? Wystarczająco prosty aby po przejżeniu wiedzieć o co chodzi w tym temacie. MVC to wzorzec. A każdy wzorzec ma tyle implementacji ilu programistów. MVC zakłada że mają być oddzielone 3 warstwy aplikacji: modelu (pozyskiwanie danych), widoku (wyświetlenie), controlera (obsługuję rządania), w dużym skrócie. I teraz jak to rozwiązać? Ja to rozwiązałem bardzo prosto. FrontController obsługuje rządanie, włącza Controller (podobnie jak pokazał to kodem Turgon), i kontroler korzystając z modelu i widoku rządzi się. Przykładowo pobiera wszystkie newsy (NewsContainer::findAll()), i następnie je wyświetla ($view -> render('news/showAll.php')). To tak w telegraficznym skrócie.
Jak już mówiłem zobacz sobie cake. Przeczytaj temat o MVC na PRO i artykuł hwak'a na wortalu. Przeczytaj z 2-3 razy. Później coś napisz, by za jakiś czas mądrzyć się na forum tak jak ja czynię to teraz ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 01:53 |