![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam dwie tablice:
languages: -------------------------- id | name -------------------------- 1 | polish 2 | english articles: -------------------------- language | ... i wiele nie innych nie istotnych w tym pytaniu -------------------------- 1 | ... 1 | ... 2 | ... 1 | ... ... i teraz chciałbym wybrać z tablicy 'languages' id name posortowane wedłog ilosci rekortów w tablicy 'articles' gdzie pole 'language' odpowiada 'id' z tabeli 'languages' udało mi sie napisać takie zapytanie które właściwie rozwiązuje problem
co daje efekt: language | count(*) ---------------------------------- 2 | 7 1 | 2 lecz przydało by mi sie jeszcze w wyniku kolumna 'name' z tabeli languages by wynik wyglądał tak: id | name | ilosc ------------------------------------ 2 | English | 7 1 | Polish | 2 na mysql'u nie znam sie za bardzo, jedynie podstawy, w sumie nigdy nie było mi nic wiecej potrzebne, az dzisiaj w ogole odkryłem ze istnieje coś takiego jak łączenie tablic itp itd do pomocy podrzucam to z czego sam kozystałem:
ok rozwiązałem problem na podstawie tego: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=57...413?entry312391
sam nie wiem jak mi sie udało ![]() ze kolumna 'ilosc' moze pozostac 'count(*)' bo w sumie to juz nie jest takie istotne, oraz by nie było np tych skrótów m oraz p ![]() ok mimo iz tego w ogole nie kapuje działa ![]() Ten post edytował Dynuel 6.03.2007, 19:26:53 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
bardzo ładnie.
zapytanie jest poprawne i raczej optymalne. powinno tak zostać. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:06 |