![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 1 Dołączył: 17.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pytanie. Czy da sie w jakiś sposób pobrać ip komputera który rejestruje się w bazie? Chodzi mi o to, że mam strone z logowaniem i chciałbym, żeby osoba która się zarejestrowała nie mogła zrobić tego kilkakrotnie leczy tylko raz - powtarzam, że chodzi mi o rejestracje, a nie logowanie - bo logować to wiadomo niech sie loguje ile jej sie chce. Ale czy jest cos co by pobierało IP i wrzucało je do tabeli obok użytkownika, hasła i później ewentualnie by zwracało wartość: przykro nam ale już sie zarejestrowałeś? czy może jest inny sposób, żeby ograniczyć niechcianą wielokrotną rejestracje tej samej osoby. Mail nie wchodzi w gre. Z gory dzieki za odp.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w php można wykorzystac do tego $_SERVER['REMOTE_ADDR']
wiecej znajdziesz w manualu -------------------- ThE EnD oF ThE InTErnEt !
pasy zabezpieczające |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 1 Dołączył: 17.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie dokładnie o to mi chodziło.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 2 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przypominam ze to co opisujesz nie ogranicza wielokrotnej rejestracji jednej osoby a jedynie ogranicza wielokrotna rejestracje z tego samego numeru IP. Jesli w sieci jest 1000 komputerow za natem, to zarejestruje sie pierwsza z nich, reszta bedzie koszona Twoim zabezpieczeniem. Inny przyklad, jesli ktos ma lacze z dynamicznym ip (np neostrade), zarejestruje sie i zrobi reconnecta to moze sie powtornie zarejestrowac. Tym samym osoba ktora ma ip z tej samej puli co poprzednik juz sie nie zarejestruje jesli przy polaczeniu zostanie jej przydzielone ip z ktorego juz ktos sie rejestrowal.
-------------------- Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~maryaan ma racje, osoby mające dynamiczne ip, łatwo to obejdą, a osoby będące w jakiejs sieci wewnętrznej za natem nie bedą mogły się zarejestrować, jezeli to ip jest juz w bazie.
dlatego lepszą metodą jest uzaleznienie rejestracji od np adresu e-mail lub np jakiś numer identyfikacyjny ogólny np nr dowodu, pesel nip itp. wszystko zalezy co to za system pozdr Ten post edytował plisek 6.03.2007, 14:11:39 -------------------- ThE EnD oF ThE InTErnEt !
pasy zabezpieczające |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 15:45 |