![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Nie wiem, czy to się zalicza do JS czy HTML (w JS jestem zielony, a o HTML wiem niewiele); mianowicie chodzi mi o to, by po kliknięciu na link w tabeli otworzyła się strona w taki sposób, żeby ja rozciągnęła (żeby się cała zmieściła), ale tylko w pionie, nie w poziomie. Proszę o pomoc! ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam, nie umiem liczyć, nie wiem jak to sie robi slyszalem o cyfrach i liczbach - pomóżcie. - Tyle można z twojego postu sie dowiedzieć. Konkretnie z czym masz problem i konkrenie o co Ci chodzi ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak mogę szczegółowo mówić o czymś, o czym mam znikome pojęcie?
Jeszcze raz napiszę, o co mi chodzi: Mam dokument html z tabelą (znacznik <table>, dla tych, którzy nie mogą wiedzieć, o czym mówię) i obok tej tabeli dwa linki do dwóch podstron. I teraz chciałbym, aby po kliknięciu na link numer jeden do tabeli załadowała się podstrona numer jeden, a po kliknięciu na link numer dwa analogicznie załadowała się treść podstrony numer dwa. I teraz sedno problemu, czyli rozciąganie się tabeli do rozmiarów załadowanej podstrony, lecz tylko na wysokość, a nie szerokość. Próbowałem to wykonać za pomocą pływającej ramki, jednak trzeba w jej atrybutach odgórnie zadeklarować wysokość, co mi w tym wypadku nieszczególnie pasuje. Czy wyraziłem się dostatecznie jasno i klarownie, oraz wyprodukowałem odpowiedniej długości opis mojego problemu, abyś mógł mi teraz pomóc? // EDIT Znalazłem coś takiego, ale działa jedynie w IE. Czy da się zrobić coś podobnego dla innych przeglądarek? // EDIT 2 Oj, przepraszam, jednak działa również pod FF, tylko zamiast atrybutu "id" zrobiłem "name", co IE tolerował, a FF już nie ![]() // EDIT 3 Niestety, to znów ja ![]() Ciągle mam problem ze zwiększaniem długości IFRAME w zależności od długości zawartości. Znalazłem trzy skrypty JS i każdy w pewnym sensie działa, ale nie ma tak, żeby któryś działał we wszystkich przeglądarkach. Podam Wam te trzy skrypty i prosiłbym o pomoc w przerobieniu któregoś z nich tak, aby działał w każdej przeglądarce. Skrypt 1: Kod function resizeIframe(x) { try { x.scrolling='no'; x.style.height=x.contentWindow.document.body.offsetHeight+60+'px' } catch(x){} } Niestety działa on Tylko pod Firefoxem. Skrypt 2 (w onload ramki): Kod function() { try { top.window.document.getElementById('ramka').style.height= document.body.scrollHeight+15+'px'; } catch(e){ } } Ten za to działa dobrze jedynie w Internet Explorerze, w FF ramka zostaje w wielkości dostosowanej do największej podstrony (nie zmniejsza się). Kod /** * @author Sławomir Kokłowski {@link http://www.kurshtml.boo.pl} * @copyright NIE usuwaj tego komentarza! (Do NOT remove this comment!) */ // Domyślny identyfikator IFRAME: var autoiframe_id = 'autoiframe'; // Domyślny dolny margines: var autoiframe_margin = 50; var autoiframe_timer = null; function autoiframe(id, margin) { if (parent != self && document.body && document.body.offsetHeight && document.body.scrollHeight) { clearTimeout(autoiframe_timer) if (typeof id != 'undefined' && id) autoiframe_id = id; parent.document.getElementById(autoiframe_id).height = 1; autoiframe_timer = setTimeout("parent.document.getElementById(autoiframe_id).height = Math.max(document.body.offsetHeight, document.body.scrollHeight) + " + (typeof margin == 'undefined' || isNaN(parseInt(margin)) ? autoiframe_margin : parseInt(margin)), 1); } } if (window.addEventListener) window.addEventListener('load', function() { autoiframe(); }, false); else if (window.attachEvent) window.attachEvent('onload', function() { autoiframe(); }); Ten działa jedynie w Firefoxie. Czy mógłby mi ktoś pomóc? Już siedzę nad tymi ramkami parę dni i zaczynam dostawać na łeb. A może jest jakiś inny, prostszy sposób? Ten post edytował Koniuu 8.03.2007, 12:24:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powalcz z tym:
Ten post edytował gekon 8.03.2007, 12:35:21 -------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
Fanatycy | glazar.info | semantyka | HTML i XHTML FAQ |
|
|
![]()
|
|
Nosz kurde, ciągle mi nie działa :|. Mógłbyś wejść na www.paranoyaband.yoyo.pl i zobaczyć, jak to wygląda? W dziale "Band" jest dużo tekstu, i to on powinien rozciągnąć ramkę. W IE robi ramkę na całą tabelę, ale jej nie rozciąga, a w FF jest tylko takie małe pole z tym tekstem...
// EDIT W skrypcie dodałem alerta, żeby sprawdzić, czy jest wywoływany, ale się nie pokazuje, więc już nie wiem, co o tym myśleć ![]() // EDIT 2 No cóż. Nie zamknąłem jednego komentarza w skrypcie (specjalnie, on miał "dezaktywować" instrukcje aż do końca pliku), czego przeglądarka nie chciała zaakceptować ![]() // EDIT 3 Yeah. Udało mi się jakoś z tym kodem od Ciebie wywalczyć posłuch u przeglądarek ![]() Teraz następny problem, ale już z zupełnie innej beczki: Użyłem pluginu ThickBox do JQuery. Wszystko działa właściwie dobrze, ale w takiej ilości kodu się gubię i nie potrafię zrobić koniecznych przeróbek. Chodzi o to, że robię jakby galerię (visit) na podstawie tego pluginu i okienko otwierające się po kliknięciu na zdjęcie otwiera się w ramce, przez co jest zbyt małe. Jak przerobić ten skrypt, by wszystkie instrukcje działały na głównej stronie, a nie na ramce? Oto link do skryptu: http://www.paranoyaband.yoyo.pl/thickbox.js Ten post edytował Koniuu 8.03.2007, 17:49:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:05 |