![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
napisałem formularz z którego dane poprzez advAjax przesyłam do pliku php w którym analizuję przesłane informacje. W przypadku błędów generuję odpowiednie komunikaty, które na końcu zwracam jako jeden ciąg. W zależności od ilości błędów komunikat jest dłuższy lub krótszy. W zdaniach znajdują się polskie znaki. Wykorzystując innerHTML osadzam wygenerowany komunikat z div'ie, niestety polskie znaki zamieniają się na "krzaczki". W jaki sposób mogę się uporać z tym problemem? Próbowałem zapisywać dane do sesji ale jeśli jest błąd to strona z formularzem nie przeładowuje się więc dane z sesji nie wyświetlą się, chyba że można jakoś przeładować jednego div'a aby wyświetlić komunikat. Proszę o jakieś sugestie, porady jak uporać się z tym problemem. Pozdrawiam, Łukasz -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 6 Dołączył: 10.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A zapytam jakiego kodowania używasz ?
Z tego co wiem dane post AJAX wysyła tylko w kodowaniu UTF-8. Więc jeżeli masz ISO to zostaje konwersja z UTF do ISO. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też miałem problemy z kodowaniem (ale w czystym ajaxie) i używam takiej funkcji do zamiany krzaczków.
-------------------- Program TV, Sukces internetowy, Forum dla administratorów stron
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, miałem iso we wszystkich plikach.
Dzięki za funkcję convert(), popróbuję ![]() Pozdrawiam, Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2003 Skąd: Głogów/Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
też ostatnio z tym walczyłem i doszedłem do takiego czegoś, jak:
oczywiście obie strony są w
i u mnie działa Pozdrawiam Michał |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2004 Skąd: krakow Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
u mnie dziala pod firefoxem, ale nie dziala pod IE, mam taki komunikat: obiekt nie obsluguje tej wlasciwosci lub metody.
co mozna zrobic? uzywam kodowania 1250 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 14:28 |