![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2003 Skąd: Strzegom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam klasę oraz konstruktor o tej samej nazwie co klasa. Konstruktor:
oraz metodę, która korzysta z jednej ze zmiennych będących w konstruktorze:
Nie mogę pojąć dlaczego po wypełnieniu formularza nie wylicza tego co jest w pętli. Jeśli określę $tmax = 200 to wyliczenia mają miejsce, gdy są same zmienne to lipa. Nie wiem, gdzie popełniam błąd. Dodam tylko, że klasę wywołuję z parametrami, które są w nawiasach konstruktora:
-------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co podałeś wynika, iż źle odwołujesz się do atrybutów klasy w metodzie Zawody(). nie $tmax, ale $this->tmax. Poprawiłem kod.
Pozdrawiam, Athlan ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2003 Skąd: Strzegom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie to, zapomniałem dodać że tej motody też już próbowałem. Próbowałem również odwoływać się bezpośrednio do $this->_Tmax ale z tego też nici
![]() Gdzie tkwi błąd jeśli: wywołam klasę w ten sposób: $kalkulator = new Kalkulator ($_GET['$sex'], $_GET['$weight'], $_GET['$age'], $_GET['$height'], "200"); $kalkulator ->Zawody(); Działa. Gdy wywołam klasę w ten sposób: $kalkulator = new Kalkulator ($_GET['$sex'], $_GET['$weight'], $_GET['$age'], $_GET['$height'], $_GET['$tmax']); $kalkulator ->Zawody(); Nie działa -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
a weź wyech uj $_GET['$tmax'] czy ma jakaś wartość
![]() |
|
|
![]()
|
|
a weź wyech uj $_GET['$tmax'] czy ma jakaś wartość ![]() No faktycznie nic nie jest wyświetlane. Ale o czym to świadczy ![]() -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No faktycznie nic nie jest wyświetlane. Ale o czym to świadczy O tym, że zmienna ta nie jest przekazywana... Może masz błąd literowy w definiowaniu nazwy pola w formularzu? Sprawdź jak nazywa się to pole w formularzu.
![]() -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
O tym, że zmienna ta nie jest przekazywana... Może masz błąd literowy w definiowaniu nazwy pola w formularzu? Sprawdź jak nazywa się to pole w formularzu.
Czyli to nie to ![]() -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a weź wyech uj $_GET['$tmax'] czy ma jakaś wartość ![]() znacznie lepiej wykorzystać funkcję var_dump(). Zwróci wszystkie podane jej argumenty, ich typy i ewentualne wielkości/długości. Jeżeli var_dump() zwróci Ci NULL, znaczy to, że zmienna na 100% nie jest przekazywana. Możesz spróbować jeszcze tak:
lub
albo najlepiej
aby sprawdzić, czy element znajduje się w tablicy i co zostało przekazane. echo(), jak powiedział @kwiateusz tutaj nie rozwiąże całkowicie problemu. Pozdrawiam, Athlan ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
Zastosowałem:
var_dump($_GET); i otrzymałem
a gdy zastosowałem: var_dubp($_POST); to otrzymałem:
Tak czy inaczej kod dalej nie działa ![]() Wreszcie się udało. Pewnie jesteście zainteresowani co zmieniłem, że zaczęło działać. Otóż przy stworzeniu obiektu z tej metody:
zmieniłem na tą:
Teraz zastanawiam się nad inną kwestią. Mianowicie mając konstruktor:
oraz jego metodę:
Dlaczego kod nie działa jeśli zastosuję zapis:
-------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2006 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz włączone register_globals ?
-------------------- Chcesz szybko i łatwo wygrać 100 zł?
|
|
|
![]()
|
|
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To je wyłącz i zamiast bawić się w :
Nie lepiej:
Co do nie działającego zapisu. PHP jest czułe na wielkość liter pamiętaj : tmax nie równa się Tmax! -------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 10:11 |