![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
postawilem serwer apache na swoim kompie z zainstalowanym rowniez php i mysql. stworzylem baze danych i odpowiednia tabele w mysql chcialbym sie polaczyc teraz z ta tabela i cos do niej dodac, robie mniej wiecej cos takiego:
i pojawia mi sie blad: Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user 'ODBC'@'localhost' (using password: NO) in C:\wamp\www\sklep2\admin_doaddrecord.php on line 20 Access denied for user 'ODBC'@'localhost' (using password: NO) czy musi byc haslo do serwera mysql zeby sie polaczyc czy o co chodzi? jak wlaczam konsole i pyta mnie o haslo, to wystarczy, ze nacisne enter i juz moge wszystko robic dlatego wpisalem ("localhost","","") ale nie wiem czy to jest poprawne.. wkoncu tutaj wskazuje blad... czyli co musze zrobic? jezeli faktycznie chodzi o to haslo, to mozecie opwiedziec jak je zalozyc? pozdrawiam Ka-lolek |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2006 Skąd: Rudziniec Ostrzeżenie: (0%)
|
To spróbuj coś takiego
mysql_connect("localhost","root","") |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak, musisz podać login i hasło.
Jeśli instalowałeś pakiet krasnala (jest jednym z bardziej popularnych) to user: root i hasło: krasnal, jeśli samodzielnie instalowałeś mysql, apache i php to hasło podałeś prawdopodobnie podczas instalacji i konfiguracji mysql. Łukasz |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
zainstalowalem wamp'a
ale "root","" dziala dzieki!:) a jezeli chcialbym sie polaczyc z baza danych ale uruchamiajac ten skrypt jakby z neta, to zamiast localhost wpisuje adres mojego serwera (tzn. ten sam co ma moja strona (login.no-ip.com) czy moze do mysql jest jakis inny adres , ktory ew. trzeba rowniez stworzyc gdzies?) mam nadzieje, ze rozumiecie o co chodzi:) pzdr |
|
|
|
|
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 |
Niekoniecznie, serwer MySQL na serwerze zazwyczaj jest instalowany na tej samej maszynie na której jest zainstalowane Apache i PHP więc adresem MySQL'a także jest localhost, najprawdopodobniej zmieni się nazwa użytkownika oraz hasło.
|
|
|
|
|
|
|
|
aha, czyli jak wpisze localhost, to bedzie to oznaczalo nie adres maszyny, z ktorej strona jest otwierana tylko adres wlasny serwera... (czyli tam gdzie kod php bedzie w danej chwili interpretowany...?)
|
|
|
|
|
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 |
aha, czyli jak wpisze localhost, to bedzie to oznaczalo nie adres maszyny, z ktorej strona jest otwierana tylko adres wlasny serwera... (czyli tam gdzie kod php bedzie w danej chwili interpretowany...?) dokładnie, oczywiście bazę musisz też stworzyć na serwerze. |
|
|
|
|
|
|
|
no serwer mam u sibie na kompie takze juz stworzylem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) wielkie dzieki
i faktycznie localhost dziala |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 00:08 |