Zrobiłem menu z wykorzystaniem css.
#navcontainer ul
{
margin: 0;
padding: 0;
list-style-type: none;
font-family: Arial, Verdana, Helvetica, sans-serif;
font-size: 11px;
font-weight: 600;
text-align : left;
}
#navcontainer li { margin: 0 0 2px 0; }
#navcontainer a
{
display: block;
padding: 3px 3px 6px 40px;
width: 147px;
background-color: #C2BCAE;
background-repeat: no-repeat;
}
#navcontainer a:link, #navlist a:visited
{
color: #333;
text-decoration: none;
background-image: url(img/lista.png);
}
#navcontainer a:hover, a:active
{
background-color: #C2BCAE;
background-image: url(img/lista_a.png);
color: #fff;
}
na stronie wyswietlane jest
<div id="navcontainer">
<ul id="navlist">
<?php
if ((basename($_SERVER['PHP_SELF']) =='ofirmie.php') || ($_GET['ref']==1
)) {
echo '<li><a href="1history.php?ref=1" id="current">historia firmy</a></li>'; echo '<li><a href="1philosophy.php?ref=1">filozofia firmy</a></li>'; echo '<li><a href="1awards.php?ref=1">nagrody</a></li>'; echo '<li><a href="1reference.php?ref=1">referencje</a></li>'; echo '<li><a href="1representation.php?ref=1">przedstawicielstwa</a></li>'; }
if ((basename($_SERVER['PHP_SELF']) =='aktualnosci.php') || ($_GET['ref']==2
)) {
echo '<li><a href="2praca.php?ref=2" id="current">praca w Awas</a></li>'; echo '<li><a href="2targi.php?ref=2">informacje o targach i imprezach</a></li>'; echo '<li><a href="2nowosci.php?ref=2">nowości</a></li>'; }
?>
</ul>
</div>
Interesuje mnie fakt jak zrealizować cos takiego, żeby po kliknieciu jakiegoś linka z menu i przeladowaniu strony zmienialo sie np tlo pod linkiem
Na chwile obecna zmienia sie tlo i kolor czcionki dla 'hover' oraz 'active' a ja chcialbym jeszcze, zeby bylo widac, z pod ktorego linka jest wyswietlana aktualna strona, zeby został wyrozniony z pozostałych...
-------------------------
nikt nie umie mi pomóc (czyzby temat wykraczał po za zakres wiedzy przedszkolnej?) czy może niejasno wyraziłem o co mi chodzi?
Ten post edytował hijac3k 2.03.2007, 10:56:49