![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam następujący problem - nie wiem jak przerobić menu, aby to było uznawane za zgodne ze standardami przez walidator w3c.
Wiem o co chodzi - że div jako element blokowy, nie może znajdować się w <a></a>, tyle że nie mam pomysłu jak to przerobić by było wszystko ok w walidatorze. O usunięciu divów nie ma co rozmawiać bo one są niezbędne, gdyż wykorzystuję je do uzyskania efektu podświetlenia onmouseover, a jeżeli <a> umieściłbym już w divach to trzeba by się było napracować, żeby w ogóle trafić w link. ;/ Mój Doctype to HTML 4.01 Strict Przykładowy link w menu wygląda tak: Komunikaty które zwraca walidator: Cytat document type does not allow element "DIV" here; missing one of "APPLET", "OBJECT", "MAP", "IFRAME", "BUTTON" start-tag Cytat The mentioned element is not allowed to appear in the context in which you've placed it; the other mentioned elements are the only ones that are both allowed there and can contain the element mentioned. This might mean that you need a containing element, or possibly that you've forgotten to close a previous element.
One possible cause for this message is that you have attempted to put a block-level element (such as "<p>" or "<table>") inside an inline element (such as "<a>", "<span>", or "<font>"). |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na przykład tak:
Oglądnij też Listamatic. -------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
Fanatycy | glazar.info | semantyka | HTML i XHTML FAQ |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
a może zwyczajnie zamień div na span? elementy liniowe mogą się zawierać w sobie...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie dobrze bo powinny wyglądać tak jak to już napisał Ci @gekon.
Linki w menu są niczym innym jak listą nieuporządkowaną, a skoro tak to należy je przypisać do odpowiednich znaczników. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <div><a></a></div> W takiej kolejności powinno być ![]() -------------------- Program TV, Sukces internetowy, Forum dla administratorów stron
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że to co napisał @gekon jesy najbardziej sensowne, sprawdzone i poprawne...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaję mi się, że nie do końca zrozumieliście mój problem. Ten kod CSS powinien wyjaśnić o co mi dokładnie chodziło :
Problem został już rozwiązany, więc temat może w mojej opinii zostać zamknięty. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, my bardzo dobrze zrozumieliśmy Twój problem
![]() ![]() -------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
Fanatycy | glazar.info | semantyka | HTML i XHTML FAQ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:31 |