![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 6 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki program darmowy mam zainstalowac zeby pisac w sql
![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
pisać w sql :| co masz na myśli? może poszukaj w dziale o Bazach danych informacji na temat instalacji np, mysql, postgres
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 6 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam na mysli pisanie w SQL - coś źle napisałem ? Bo dopiero zaczynam naukę SQL.
I jeszcze jedno - które mysql dla windowsa z tych 3 mam zainstalowac: http://dev.mysql.com/downloads/mysql/5.0.html#downloads ![]() ![]() Windows Essentials (x86), Windows (x86) ZIP/Setup.EXE czy Without installer (unzip in C:\) ![]() Ten post edytował nieraczek 28.02.2007, 21:30:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 7 Dołączył: 2.08.2006 Skąd: Bystrzyca Kłodzka/Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
SQL nie jest obsługiwany samodzielnie. Naucz się PHP a SQL też tma będzie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak zainstalujesz php i sql to np mozesz sobie zainstalowac mysl control center do zarzadzania bazami i danymi ktore tam przechowujesz
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 2 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SQL nie jest obsługiwany samodzielnie. Naucz się PHP a SQL też tma będzie dobry zart... ![]() -------------------- Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 7 Dołączył: 2.08.2006 Skąd: Bystrzyca Kłodzka/Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
konsola ci nie da. Czy serwer-hosting umożliwia wykonywanie bezpośrednio zapytań do bazy z punktu konsoli? Nie. musi zadziałać PHP. Oczywiście na bazę można działać z punktu programów, ale nie konsoli. A PHP ma wspólnego z SQL bo PHP wykonuje zapytania MySQL. Więc twoja teoria upada.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 2 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czlowieku zmien dilera...
![]() Ten post edytował maryaan 1.03.2007, 00:18:06 -------------------- Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
|
|
|
![]()
|
|
No dobrze zainstalowałem MySQL, otwieram mysql command line i chcę stworzyć relację, ale coś jest nie tak-a przecież wpisuję poprawny kod:
![]() Co jest nie tak ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak widać po błędzie nie masz wybranej bazy danych. Pewnie jej nie stworzyłeś, albo nie wybrałeś.
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najpierw nalezy stworzyc baze
Kod CREATE DATABASE nazwa_bazy; pozniej trzeba wybrac baze na ktorej chce sie operowac Kod USE nazwa_bazy; a pozniej dopiero tworzysz tabele i zaczynasz zabawe -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja tak czytam i się zastanawiam czy to jest wątek na forum czy prywatny kurs użytkownika ~nieraczek?
A może by tak po podstawy sięgnąć do manuala bądź do kursów, których w internecie znajdziesz wiele. Jakie będzie następne pytanie? Jak zadać zapytanie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@mike_mech A pozniej bedzie jak wyciagnac dane i dlaczego mi nie dziala.
Taki pytania powinny od razu trafiac do kosza. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ten dział nazywa się "przedszkole" po to by tu zadawać proste pytania. Czy SQL w Oracle a w MySQL czymś się różni, bo mam już od dziś dostęp do Oracle i tu jest wszystko okej gdy chcę stworzyć relację, a w MySQL pojawia się tymczasem gdy chce stworzyc relację:
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy SQL w Oracle a w MySQL czymś się różni Tak panowie z MySQLa nie trzymaja sie standardow dokladajac co chwile do wlasnej skladni nowe funkcje. Zastanawia mnie jedno mowisz ze masz dostep do Oracle i jestes sobie w stanie poradzic a w MySQLu nie to troche dziwne. 1 rzecza jaka musisz zrobic to zagladnac do dokumentacji i zobaczyc jak wygladaja typy w MySQLu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
okej songo - dzieki za odpowiedz - skupię sie w takim razie na sql'u w oracle
|
|
|
![]()
|
|
Odwrotnie uzywasz skaldni oracle w mysql.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
okej, a jeszcze jedno pytanie - te polecenia do stworzenia bazy danych i jej użycia: "create database nazwa" i "use nazwa" są używane tylko w MySQL
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Bo w Oracle nie musiałem ich wpisywać, mogłem od razu tworzyć tabele-więc w Oracle tych poleceń się nie używa Hehe a swistak siedzi i zawija. Oracle, MySQL i inne bazy uzywaja tylko SQL inaczej nie ma mozliwosci komunikacji i modyfikowania obiektow bazy. To ze mogles od razu tworzyc tabele to tylko swiadczy o tym ze baza byla predefiniowana, podobnie jest rowniez w MySQLu. Jeszcze raz powtarzam przeczytaj dokumentacje do ORACLE i MySQLa to na pewno Twoje problemy rozwiarze. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:45 |