![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
W serisie który projektuje mam zrobić możliwość dodawania zdjęć. Jak najbezpieczniej to zrobic? Moj plan jest tak: 1.w formularzy chce umiescic pole MAX_FILE-SIZE=1000, aby przegladarka mogla odrzucic wieksze pliki. Ale czytalem ze to mozna latwo obejsc, wiec wielkosc pliku sprawdze jeszcze po zaladowaniu go na serwer. 2.Zaladowane pliki bede umieszczal w tymczasowym katalogu (z uprawnieniami 766). 3. Z nazwy pliku usune wszytkie spacje i pobiore tylko ostatnie 20 znakow (wieksze nazwy sa chyba niepotrzebne, a dlatego od konca zeby miec rozszrzenie pliku). 4.Sprawdze czy rozszerzeniem pliku jest jpg lub png. 5 Zmienie prawa pliku na 644 6. Z pomoca biblioteki GD stworze miniaturki 7. przeniose obrazki do docelowych kalalogow. Czy moge jeszcze cos dodac? Szukalem na forum i w google, ale nic konkretnego nie znalazlem. -- Pozdrawiam Kuba Ten post edytował qbal 26.02.2007, 16:06:36 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 7 Dołączył: 2.08.2006 Skąd: Bystrzyca Kłodzka/Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
1.w formularzy chce umiescic pole MAZ_FILE-SIZE=1000, aby przegladarka mogla odrzucic wieksze pliki.
Ale czytalem ze to mozna latwo obejsc, wiec wielkosc pliku sprawdze jeszcze po zaladowaniu go na serwer. a możesz mi powiedzieć jak? bo mnie zainteresowało to. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak... Tak przeczytalem w ksiazce: PHP5 i MySQL (T.Converse, J.Park C.Morgan)
Nie interesuje sie lamaniem zabezpieczen, ale skoro oni takl pisza to cos w tym jest nie? Ktos moze stworzyc swoja strone z formularzem z podrobina wartoscie MAX_FILE_SIZE i wyslac na odpowiedni adres (tak przypuszczam po przeczytaniu kilku stron, sam tak nie prubowalem) Moja wersja kodu do uploadowania plikow graficznych:
Chyba bedzie nie? A moze macie jakies uwagi jeszcze? Ten post edytował qbal 26.02.2007, 21:36:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na poczatek move_uploaded_file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual lub is_uploaded_file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
jak juz zosalo napisane do sprawdzania typu nie uzywaj rozszezenia tylko mime $_FILES['plik']['type'] Ten post edytował Kinool 27.02.2007, 00:37:53 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
na poczatek move_uploaded_file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual lub is_uploaded_file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual jak juz zosalo napisane do sprawdzania typu nie uzywaj rozszezenia tylko mime $_FILES['plik']['type'] czyli jak juz sprawdze typ pliku z $_FILES['plik']['type'] to nie sprawdzac rozszerzenia? Chcialem to sprawdzic daletgo jakby ktos podrobil formularz... takie drugie zabezpieczenie Ten post edytował qbal 27.02.2007, 17:37:13 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:00 |