![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2003 Skąd: Strzegom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chciałbym zgłębić temat stosowanych przez Was rozwiązań dotyczących sterowania na stronie. U siebie stosuję model:
Jestem ciekawy, jaką metodę Wy stosujecie i jaka jest wyższość stosowania takiej a nie innej. -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2003 Skąd: Strzegom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli dobrze rozumiem, to Ty w swoim rozwiązaniu odnosisz się bezpośrednio do nazw plików
![]() musiałbym odwołać się do Dobrze to kapuję ![]() -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak ale to tylko nazwa zmiennej wiec moze ona byc dowolna
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
tak ale to tylko nazwa zmiennej wiec moze ona byc dowolna A co jeśli pliki, które mają być includowane porozrzucane są po różnych folderach ![]() -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
ja robie to tak
ja wrzucam do folderow z nazwami takimi samymi jak zmienna wiec jezeli ma tak Kod index.php?page=katalog to wtedy mam plik katalog.php w folderze katalog no ale jezeli ma sie za przeproszeniem pierdolnik to troche sprawa sie komplikuje -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@skowron-line A jesli podam nazwe pliku w ktorym sa hasla, lub wazne dane ktore nie moga byc zaczytywane?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
@skowron-line A jesli podam nazwe pliku w ktorym sa hasla, lub wazne dane ktore nie moga byc zaczytywane? tzn?? bo nie rozumiem? jezeli podasz nazwe pliku z haslami w linku?? -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no sytuacja czysto teoretyczna - ktoś ma konto na tym samym serwerze co ty, pisze sobie jakiś skrypt (wyświetlające wszystkie dane wykorzystywane w aktualnie wykonywanej aplikacji, kasujący coś albo bóg sam wie co jeszcze), wrzuca go na swoje konto, bawi się ze ścieżkami dostępu do pliku podawanymi w TWOICH zmiennych i wtedy ma dostęp do tego co chciałeś ukryć (np. hasła do bazy danych) albo kasuje wszystko...
Ten post edytował Thaal 26.02.2007, 12:29:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 1 Dołączył: 19.02.2007 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zabezpieczenie przed wczytaniem pliku z obcego serwera:
albo można zastosowac case, tak jak wyżej natomiast jeżeli plik z hasłami jest *.php i wszystko jest jako zmienne w tym pliku wtedy nawet jeżeli się go dołączy za pomocą include(), to nic sie nie wyswietli, a zawartosc mozna zczytywac za pomocą substr() Ten post edytował Mary$ 26.02.2007, 12:58:01 -------------------- Nie ma rzeczy niemożliwych - są tylko czasochłonne i mało opłacalne.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co z czymś takim:
Kod index.php?page=../../inne_konto/delete_all ![]() Ten post edytował Thaal 26.02.2007, 13:00:37 |
|
|
![]() ![]()
|
|
a co z czymś takim: Kod index.php?page=../../inne_konto/delete_all ![]() Thaal wskazałeś sporo dziur takiego rozwiązania. W takim razie czy to moje jest bezpieczniejsze ![]() ![]() Jakie w takim bądź razie będzie idealne rozwiązanie ![]() -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie jest wcale bezpieczny sposób. Można wtedy włamać się na cały serwer. Dlatego serwis musi wiedzieć kiedy wolno mu ładować akcję a kiedy nie. Switch i If Else są w takich małych projektach najlepsze.
-------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:47 |