![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Przeszukałem Forum, jednak nie znalazłem odpowiedzi na nurtujacy mnie już od dłuższego czasu problem. Otóz mam na stronie zainstalowany system newsów ashNews ver. 0.83. Wszystko ładnie chodzi w nim, jednak powoduje on dosyć nie typowy błąd w wyświetlaniu podstron. Moja strona jest ułożona mniej więcej tak: Kod -------------------------------------------
bannery serwisu oraz adverts ------------------------------------------- [b]Link[/b][b]Link[/b][i]Link[/i][b]Link[/b] ------------------------------------------- banner -------- ---------------------- --------- |link | ogłoszenia | link | |link | | link | |link | --------------------- | link| ------- system news ------- -------- ------- |link | | link | |link | | link | ------- | link | --------------------- ------- Archiwum news ashnews0.83 -------------------------------------------- Mianowicie, po kliknięci na te linki pogrubione widoczne w kodzie jako: [ b ]link[ b ] nie pojawia mi się odpowiednia podstrona umieszczona w kolumnie gdzie znajduje się "system news" i "archiwum news", tylko pojawia mi się w tej kolumnie strona ze skryptu newsowego, mianowicie: Kod -------------------------------------------
bannery serwisu oraz adverts ------------------------------------------- [b]Link[/b][b]Link[/b][i]Link[/i][b]Link[/b] ------------------------------------------- banner -------- ---------------------- --------- |link | ogłoszenia | link | |link | | link | |link | --------------------- | link| ------- powrót do głównej ------- ------------- -------- ashnews0.83 ------- |link | | link | |link | | link | ------- | link | ------- -------------------------------------------- W kolumnie w której umieszczony jest system newsów, umieściłem odpowiedni kod genderujący wyświetlanie tego systemu w dwojaki sposób: 1. [php:1:8df1326650]<?php if("$archive") { include("archive.inc"); } { include("news/ashnews.php"); } ?>[/php:1:8df1326650] 2) [php:1:8df1326650]<?php $dir = 'news/'; include( $dir. 'ashnews.php'); ?>[/php:1:8df1326650] Strony z linkami pogrubionymi ( [ b ] link [ / b ] są inicjowane na adres: http://nazwa strony.pl/index.php?page=nazwapodstrony i mają zostać wyświetlone w środkowej kolumnie [I tu po kliknięcu na taki link pojawia się wyzej wymieniona strona.] Natomiast link z kursywą [ i ] link [ /i ] jest inicjowanay na adres: http://nazwa strony.pl/nazwapodstrony.php i działa. [ w tym linku nie ma prawej kilumny z tabelkami]. Natomiast przy włożeniu takiego kodu do źródła, który inicjuje system newsów w środkowej kolumnie: [php:1:8df1326650]<?php if (isset($page)) { include ("$page.inc"); }else { include ("news/ashnews.php"); } ?>[/php:1:8df1326650] Wszystkie linki na górze działają, natomiast archiwum newsów nie działa, i po kliknięcu na archiwum newsów, mam cos takiego: Kod Warning: main(archives.inc): failed to open stream: No such file or directory in url_strony/index.php on line 121
Warning: main(): Failed opening 'archives.inc' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php433/lib/php') in url_strony/index.php on line 121 Odnośnie line 121, to na tej linii w kodzie znajduje się : Kod include ("$page.inc");
Wiem, iż nie ma tutaj pliku archives.inc . jednak nie mam pojęcia co po jego stworzeniu w nim zapisać, aby archiwum działało. ---------------------------------------------------------------------------- Odnośnie pierwszego problemu: Chcę, aby po kliknięciu na linki pogrubione wyświetlała się odpowiednia do klikniętego linku podstrona, która by była umieszczona w środkowej kolumnie. Odnośnie drugiego, z niedziałającym archiwum: Zrobić tak, aby to archiwum działało ![]() I teraz moja prośba, czy może ktoś mi na to cos poradzić, gdyż już sieszę nad tym i nie mogę tego w żaden sposób obejść. ![]() ![]() -------------------- Pozdrawiam
Ocer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 15:41 |